Pridetåg på spårväg genom Minsk

foto: telegraf.by

I Minsk avslutades nyligen Pridefestivalen – den åttonde i ordningen. Som final hade arrangörerna abonnerat en spårvagn som klätts med regnbågsfärgade flaggor och ballonger. Ekipaget korsade Minsk med budskap om tolerans och likaberättigande på flaggor och plakat.

Siarhej Androsenka – en av huvudarrangörerna bakom Pridefestivalen – lät lokala journalister förstå att finalen sammanföll med den internationella ”komma ut-dagen”, då människors öppna och frivilliga erkännande av sin sexuella läggning eller identitet firas.

-Vi vill med vår festival visa att homosexuella har samma medborgerliga rättigheter som andra, att det inte finns något att skämmas över, och att alla har rätt att fira. Här kan man vara sig själv, organisera sig, koppla av på konserter, förklarade Androsenka.

Han menade samtidigt att det belarusiska (vitryska) samhället har blivit mer tolerant mot sexuella minoriteter:

-Det här är tredje gången jag är med och organiserar Pridefestivalen. För två år sedan upplöstes den av polis. Förra året kunde vi genomföra den halvt om halvt ”under jord”. Nu åker vi genom centrala Minsk. Dessutom har allmänhetens offensiva och kränkande kommentarer blir alltmer sällsynta, sade Androsenka.

Minsks Pridefestival har enligt arrangören ett mål i siktet – ”att förändra samhällets förhållningssätt till sexuella minoriteter såpass att Pridefestivaler inte längre behövs.”

-Det målet kommer att vara uppnått den dag då vi är en likaberättigad del av samhället, då ingen längre pekar ut vem man skall älska och hur man skall göra det, och då diskrimineringen i samhället har upphört, lät Androsenka förstå.

Minsks Pridefestival pågick under en vecka. Inom ramen för festivalen arrangerades konserter, diskussioner, rundabordssamtal och bokpresentationer.

Källa: Belapan