Prisutdelning och nya sanktioner

I går mottog företrädare för den belarusiska proteströrelsen årets Sacharovpris i Europaparlamentet i Bryssel. Samtidigt rapporterades EU ha kommit överens om ytterligare sanktioner mot Lukasjenkaregimen.

Nyheten att Belarus opposition tilldelas årets Sacharovpris för tankefrihet tillkännagavs redan 22 oktober. Priset är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och dissidenten Andrej Sacharov men instiftades alltså av just EU-parlamentet 1988, och det omfattar även en prissumma på femtiotusen euro. Det delas ut till demokratikämpar över hela världen. Förra året gick det till den uighuriske aktivisten Ilham Tohti.

Årets pristagare var tio personer: den förmodade vinnaren i presidentvalet 9 augusti Svjatlana Tsichanouskaja, hennes make Siarhej Tsichanouski, och flera presidiemedlemmar i hennes samordningsråd – nobelpristagaren Svjatlana Aleksijevitj, Maryja Kalesnikava, Volha Kavalkova, Veranika Tsapkala – samt även människorättsförsvararen Ales Bjaliatski, strejkaktivisten Siarhej Dyleuski, Telegramkanalen Nextas grundare Stsiapan Putsila, och oppositionspolitikern Mikola Statkevitj. Några av pristagarna sitter i häkte, alla andra utom Bjaljatski har lämnat landet.

Vid gårdagens prisceremoni delades priset ut av parlamentets talman David Sassoli. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog. Ett tacktal hölls av Svjatlana Tsichanouskaja alla pristagarna var antingen själva på plats eller företräddes av någon anhörig, utom författarinnan Aleksijevitj som var med på länk.

I går rapporterade även den vanligen välunderrättade Brysseljournalisten Rikard Jozwiak att EU-ländernas ambassadörer nu kommit överens om de ytterligare sanktioner som unionens utrikespolitiske representant Josep Borrell signalerade för fyra veckor sedan. Det formella beslutet fattades sedan i dag, enligt Jozwiak, på ett möte med unionens miljöministrar.

De nya sanktionerna uppges liksom tidigare innehålla reseförbud, frysande av eventuella tillgångar och förbud att ha ekonomiska mellanhavanden med de berörda. Denna gång är det dock inte bara tjänstemän med politiska och polisiära funktioner som är måltavlor, utan även företag och affärsmän.

Enligt Jozwiaks förhandsinformation finns Beltecheksport – som exporterar belarusisk försvarsmateriel – med på listan, liksom fabriken MZKTs som gör chassin åt tunga militära transportfordon. (Det var av MZKTs:s arbetare som Lukasjenka blev utbuad efter valet.) Om de två stora oljeraffinaderierna och gruvbolaget Belaruskalij som hade väntas stå med på den nya listan sägs dock inget.