Protest mot UD-språk

Utrikesdepartementet borde sluta använda benämningen ”Vitryssland” menar föreningen Sveriges Belarusier, som i går manifesterade mot diplomaternas språkbruk.

Ett tiotal belarusier och en vit björn deltog i gårdagens manifestation på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm, alldeles intill riksdagen men en liten bit ifrån Utrikesdepartementets lokaler.

I ett pressmeddelande förklarar föreningen att landets namn ändrades i samband med självständighetsförklaringen från Sovjetunionen 1991, men att ordet Vitryssland ändå fortsatte att användas i det svenska språket. Dock har flera massmedier – däribland Dagens Nyheter och Sveriges Radios kulturredaktion av principskäl övergått till ordet Belarus och 2009 öppnade Svenska akademin i sin ordlista för detta som en alternativ benämning på landet.

Landets ambassad i Stockholm kallar det numera också för Republiken Belarus på svenska.

Gårdagens aktion riktade sig enligt pressmeddelandet till den nyblivna utrikesministern Ann Linde och till Utrikesdepartementet, som enligt organisatörerna i flera års tid har ignorerat belarusiernas vädjan om att inte bli kallade vitryssar.

– Vi vill att Ann Linde försöker föreställa sig hur det känns att dagligen bli förväxlad med ett annat folk och associerad med ett land som ständigt beskrivs som det största säkerhetshotet mot Europa, säger Alesia Rudnik som är ordförande i Sveriges Belarusier.

I pressmeddelandet från föreningen nämns en undersökning som för tio år sedan ska ha visat att människor olyckligtvis associerar ordet Vitryssland med “Putin”, “spion”, “pälsmössa”, “Kalasjnikov”, “pansarvagn”, “kärnvapen”, “maffia”, “vodka”, “skurk” och “björn”.

– Det är inte svårt att byta ut ett ord i språket, säger Alesia Rudnik. Det har man gjort många gånger förr – när Siam bytte namn till Thailand, när man började kalla Burma för Myanmar och Ceylon för Sri Lanka. Det krävs bara politisk vilja.

På Twitter påminner föreningen också om en tweet från 2016 där Ann Linde – långt innan hon nyligen blev utrikesminister – bad om ursäkt för att ha använt ordet Vitryssland och skrev att ”självklart ska det vara Belarus”.

Föreningen Sveriges Belarusier har funnits i tio år.

Källa: Sveriges Belarusier 1, 2