Protester från Europa

Sveriges utrikesminister Ann Linde skärpte i dag tonen mot fuskvalet i Belarus, och även från andra EU-länder var kritiken skarp. För ögonblicket verkar myndigheterna ha stoppat större protester.

Linde lägger i ett officiellt uttalande helt och hållet ansvaret för den våldsamma utvecklingen på president Lukasjenka och den belarusiska regeringen. Hon konstaterar att presidentvalet ”följer en dyster tradition av odemokratiska val” i landet och att valrörelsen kantats av godtyckliga frihetsberövanden och böter mot journalister och aktivister.

”Samtidigt har valrörelsen visat att efterfrågan på demokratisk förändring och reformer i Belarus är stor. Det massiva folkliga engagemanget för förändring var tydligt när jag igår kväll talade med representanter för den belarusiska oppositionen och civilsamhället. Flera av dessa personer träffade jag även vid mitt besök i Minsk i november i fjol. Mitt budskap var tydligt; Sverige kommer att fortsätta stödja belarusiska folkets legitima krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.”

Sverige kräver nu att alla som greps i går släpps, att politiskt motiverade åtal läggs ned, och att Lukasjenka hörsammar folkets krav på förändring. Valfusket måste utredas och en dialog med oppositionen påbörjas.

”Om Lukasjenko vägrar att lyssna på sitt folk och fortsätter den inslagna vägen mot fortsatt våld kommer detta att få konsekvenser för Sveriges relation med den politiska ledningen i Belarus. Detta kommer idag att framföras till den belarusiska ambassadören. Vi står i nära kontakt inom EU, bl a om vårt vidare agerande om president Lukasjenko vägrar att lyssna på sina medborgare. ”

Även EU:s höge representant i utrikesfrågor Josep Borrel och unionens kommissionär för grannskapsfrågor Oliver Vargei kräver i ett gemensamt uttalande att alla gripna friges och att det verkliga valresultatet offentliggörs. ”Bara upprätthållandet av mänskliga rättigheter, demokrati och fria och rättvisa val kan säkra stabilitet och suveränitet i Belarus”, skriver de, och lovar att EU:s fortsatta Belaruspolitik beror på vad som nu händer.

Omkring tretusen människor greps innan och under gårdagkvällens dramatiska protester. Både i går och i dag har internet också varit svårtillgängligt i Belarus.

I kväll präglas Minsk av stark polisnärvaro. Tunnelbanan stannar inte på de centrala stationerna, och protesternas förmodade samlingsplats är blockerad. Något eller några tusen protesterande tycks ändå vara på väg att samlas och gripanden fortsätter att äga rum i mindre skala. Bilar tutar till stöd för protesterna.

Den person som rapporterats avliden efter att ha blivit påkörd av ett polisfordon i går kväll visade sig i dag ha överlevt.

Landets diktator Aljaksandr Lukasjenka invigde i dag en industrianläggning och avfärdade då vid en presskonferens betydelsen av gårdagkvällens protester. Efter att tidigare ha understrukit verkliga eller påstådda förbindelser mellan valutmanarna och Ryssland, talade han nu om att protesterna styrts från Tjeckien och i viss mån Polen samt vissa krafter i Ukraina, dock ej den ukrainska staten. Rysslands president Putin har å sin sida gratulerat Lukasjenka till valsegern.