Protestmöte på Första maj

Omkring 170 personer deltog i går i en oberoende förstamajmanifestation i centrala Minsk. Mötet hade fått tillstånd av myndigheterna.

Bakom manifestationen stod flera av landets oberoende fackföreningar. Man hade fått tillstånd att samlas på Kievtorget och manifestera för arbetares rättigheter och mot dekret nummer 1 – den senaste versionen av Lukasjenkas så kallade parasitdekret. Dekretet berövar arbetslösa som inte är registrerade vid arbetsförmedlingen de subventioner för boendekostnader som den övriga befolkningen får.

Mötet inleddes av Aljaksandr Buchvostau från Fria metallarbetarförbundet.

– Folk behandlas så som de tillåter sig att bli behandlade, sa han. Om de tvingar på oss kontrakt eller gör oss till parasiter så beror det på att vi inte kämpar. Om vi inte försvarar oss själva så hjälper oss ingen annan.

Under Lukasjenka har fasta anställningar ersatts av tidsbegränsade kontrakt som regelbundet måste förnyas, vilket gör anställda utlämnade till arbetsgivares godtycke. Detta används ibland för att avskeda politiskt misshagliga.

Tillresta fackligt aktiva från andra städer höll också anföranden och deltagarna skanderade ”Solidaritet!”

Henadz Fjadynitj från Radioelektroniska fackförbundet (REP) – som sedan i somras är föremål för en omfattande brottsutredning – förklarade att förbundet skulle fortsätta att verka även om han försvann. Han menade också att det fanns ett utbrett folkligt missnöje som än så länge mest uttrycks hemma kring köksborden.

En grupp anarkister anslöt till manifestationen och ignorerade uppmaningar från både organisatörer och polis när de vecklade ut en banderoll och tände rökbomber. Flera av dem greps när de lämnade platsen.

Även oppositionspolitikerna Siarhej Kaljakin från partiet Rättvis värld (tidigare kommunister) och socialdemokraten Mikalaj Statkevitj höll anföranden. Fem av den senares följeslagare anslöt sig samtidigt till en parallell manifestation arrangerad av de statsstyrda fackförbunden och greps där av polis. De hade redan tidigare sagt att om de dömdes till arreststraff skulle de hungerstrejka.

En del av de gripna socialdemokraterna och anarkisterna släpptes medan andra fördes till häkte. Sannolikt inleds under eftermiddagen rättegångar där de kommer att dömas till kortare arreststraff.

Källor: Belarusskij Partizan, Vjasna 1, 2