Provokation mot politiske fången Zjamtjuzjny

Michail Zjamtjuzjny.
Michail Zjamtjuzjny.

Den politiske fången Michail Zjamtjuzjny, som avtjänar ett långt fängelsestraff, har nu fått sin tredje disciplinanmärkning. Konsekvensen kan bli ett förlängt fängelsestraff.

Zjamtjuzjny skriver i ett brev till människorättsförsvarare att anmärkningen formellt utfärdades för att han befann sig på fel plats i fängelset. Detta trots att han då på direkt order gick med i en grupp som skulle till läkarundersökning.

Även de tidigare anmärkningarna har kommit till på liknande provokativt sätt. Enligt den ena av dem hade han även då rört sig på ett otillåtet sätt i fängelset, enligt den andra var hans nattduksbord smutsigt. Med tre anmärkningar i bagaget kan Michail Zjamtjuzjny klassas som notorisk disciplinbrytare, vilket diskvalificerar honom från villkorlig frigivning och från eventuella amnestier. Det öppnar också för åtal enligt paragraf 411, något som kan leda till ytterligare tid i fängelset. Detta grepp har använts förut mot politiska fångar.

Zjamtjuznyj arbetade tidigare för fångars rättigheter genom organisationen Platforma. Det var förra året som han dömdes till sex och ett halvt års fängelse i ett spionerimål. Detta bottnade i en brottsprovokation från säkerhetstjänsten KGB:s sida.

Även en annan av Platformas grundare, Andrej Bandarenka, sitter i fängelse efter en fyllehistoria som möjligen också innehöll en KGB-provokation.

Källa: Belpartizan