Lukasjenka gillar Pussy Riot

I måndags belades två Pussy Riotmedlemmar med inreseförbud i Belarus. Senare ringde chefen för Belarus presidentadministration, Natallja Katjanava, personligen upp dem och sa att det hade varit ett misstag.

De två Pussy Riot-medlemmarna Olga Kuratjajeva och Veronika Nikulsjtjina var på väg från Moskva till Kiev och skulle bara byta flyg i Minsk då de stoppades i gränskontrollen. Efter en stund fick de stämplar i sina pass som klargjorde att de förbjöds att besöka Belarus fram till 22 maj nästa år.

Sedan fick de fortsätta till Kiev.

Senare ska de dock ha ringts upp av en företrädare för det belarusiska inrikesministeriet, som ville kontrollera deras kontaktuppgifter för den belarusiska presidentadministrationens räkning. Därefter ringde en kvinna upp via appen Telegram och presenterade sig som Natallja Katjanava, chef för presidentadministrationen. Hon förklarade att Lukasjenka via media hade fått kännedom om händelsen på Minsks flygplats och blivit upprörd.

På något vis hade myndigheterna ”överansträngt sig” och begått ett misstag, sa Katjanava, och förklarade att aktivisterna visst var mycket välkomna att besöka Belarus om de ville.

En pressekreterare vid presidentadministrationen har bekräftat att samtalet ägde rum.

Den ryska punk- och aktivistgruppen Pussy Riot är världskänd för sina spektakulära protester mot Putin, framförallt den i en katedral i Moskva 2012 som renderade två av medlemmarna fängelsestraff. Under förra årets Fotbolls-VM lyckades man springa in på planen i polisuniformer i en aktion mot just polisens repression. Kuratjajeva och Nikulsjtjina var bland de som deltog i den aktionen.

Nyligen beviljades två andra Pussy Riotmedlemmar asyl i Sverige efter att först ha nekats detta.

Källor: tut.by, Vjasna, Radio Svaboda, SVT