Radikal handlarprotest på Oktobertorget i Minsk

Protesten ägde rum på Oktobertorget, med presidentadministrationen i bakgrunden.
Protesten ägde rum på Oktobertorget, med presidentadministrationen i bakgrunden.

Ett torgmöte för marknadshandlarna och mot dekret 222 ägde rum i dag i centrala Minsk, trots att handlarnas intresseorganisation Perspektiva hade ställt in planerna på ett sådant. Mötet uppges ha lockat ett tusental deltagare.

Perspektiva hade tidigare sökt polistillstånd för ett möte i den relativt undanskymda Folkvänskapsparken, men dragit tillbaka ansökan sedan diskussioner om dekret 222 inletts med ekonomiministeriet. Dagens möte ägde i stället rum utan tillstånd och på det centrala Oktobertorget alldeles intill presidentadministrationen.

Anföranden hölls av bland av rörelsen Razams ledare, marknadshandlaren Ales Makajeu, och av flera oppositionspolitiker – däribland Mikola Statkevitj, Anatol Ljabedzka och Uladzimir Njakljajeu. Iryna Jaskevitj från Vitsebsk som tidigare varit villig att leda marknadshandlarna där i en protest i Minsk hade fått förhinder och ska på onsdag ställas inför rätta för tidigare protestmöten.

Demonstrationstalen hade en hård udd mot president Lukasjenka.

– Om myndigheterna inte accepterar våra krav är vi tvungna att vända oss med en uppmaning till folket, sa Makajeu, om att vi inte styrs av myndigheter utan av ett rövargäng. Och vår uppmaning kommer att låta: bort med rövargänget och makten åt folket!

Något polisingripande mot protestmötet ägde inte rum men mot slutet av sammankomsten överröstades deltagarna av en snöröjningsmaskin. Man beslöt att samlas igen nästa måndag.

Källa: Belpartizan, Charter 97

Uppdatering: MR-organisationen Vjasnas observatörer uppskattade antalet deltagare till fyrahundra.