Raisa Michajlouskaja årets riddare

Raisa Michajlouskaja

Människorättsförsvararen Raisa Michajlouskaja mottog häromdagen utmärkelsen ”Årets riddare” för sitt arbete till stöd för den politiska repressionens offer i Belarus (Vitryssland). Hon blev därmed den första kvinnliga mottagaren i prisets nioåriga historia.

Michajlouskaja spelade en central roll inom människorättsrörelsen i det rättsliga efterspelet till presidentvalet i Belarus i december 2010. Bland annat ledde hon arbetet med att få fram information om vilka som hade gripits, vad de anklagades för och vart de förts av polisen, uppgifter som i många fall hemlighölls från myndigheternas sida.

När Raisa Michajlouskaja tog emot sitt pris hyllade hon särskilt den insats som flera modiga försvarsadvokater gjorde i de politiskt motiverade rättsprocesserna efter presidentvalet. Hon framhävde också den solidaritet som många vanliga medborgare visade genom sina vittnesmål, väl medvetna om att de själva riskerade repressalier till följd av att de berättade sanningen i domstolen.

Utmärkelsen ”Årets riddare” instiftades 2005 till minne av regimkritikern Jury Zacharanka, som kidnappades och mördades år 1999. Enligt en utredning gjord på uppdrag av Europarådet var personer i president Lukasjenkas närmaste krets inblandade i mordet.

Källa: Vjasna