Rättegång mot Belsat-journalister

I dag inleddes rättegången mot Belsat-korrespondenterna Katsyaryna Andrejeva och Darja Tjultsova, som suttit häktade sedan minnesmötet för den avlidne Raman Bandarenka 15 november.

Raman Bandarenkas död i samband med ett tumult på Förändringarnas gård – som under hösten blev symbolisk plats för protesterna mot Lukasjenka – följdes tre dagar senare av en stor minnesmanifestation på platsen. Mötet skingrades hårdhänt av polis och många greps. Bland dessa fanns även Katsiaryna Andrejeva och Darja Tjultsova, Belsat-journalister som sände live från hela manifestationen. Andrejeva var korrespondent och Tjultsova höll kameran.

De straffades inledningsvis med sju dagars administrativ arrest för att ha deltagit i en icke-tillståndsgiven manifestation och för ohörsamhet mot ordningsmakten. Innan de hann avtjäna det korta arreststraffet inleddes en brottsutredning mot dem där de anklagas för att med sin livesändning ha organiserat ordningsstörningar. Detta är vad de nu står inför rätta för.

Maxstraffet är tre års fängelse.

Förutom händelserna på själva gården anklagas de för att ha orsakat avbrott på flera buss- och spårvagnslinjer, till en beräknad kostnad på elvatusen rubel (trettiofemtusen kronor). De har ersatt kollektivtrafikbolaget för förlusten.

Statsägda mediers journalister ska ha getts företräde till de begränsade platserna i rättssalen nu på morgonen.

Belsat är en Lukasjenkakritisk tv-kanal baserad i Polen och huvudsakligen finansierad av det polska utrikesministeriet, men kanalen har ett brett korrespondentnät inne i Belarus. Korrespondenterna vägras dock ackreditering vilket gör att de verkar i en juridisk gråzon. De döms ofta till böter för att de arbetar utan ackrediteringen. Bland andra OSSE har uppmanat Belarus att avskaffa ackrediteringskravet eftersom det i praktiken begränsar mediefriheten i landet.

Att Belsat formellt saknar massmediestatus i Belarus kommer att göra det svårt att inför rätten försöka hävda att Andrejeva och Tjultsova gjorde sitt arbete som journalister.

I ett anförande inför rättegången rapporteras Andrejeva ha uppmanat domaren att ”bryta kedjan av brottsliga order”:

– Efter brottet följer ånger och den blir det värsta straffet som förgiftar livet och lämnar en utan ro ända in i ålderdomen. Vad gäller mig så kommer jag att vara lycklig oavsett domslut eftersom mitt samvete är rent, och att säga sanningen är både lätt och angenämt.