Rättegång mot oppositionell youtubare

Den regimkritiske youtubaren Pavel Spirin har suttit häktad sedan i september. I går började rättegången där han riskerar upp till fem års fängelse.

Spirin arbetar som styrelseordförande i ett bostadskooperativ, det närmsta en privat bostadsrättsförening som finns i Belarus. Han är sedan länge också känd som regimkritiker om än inte organiserad i någon rörelse eller något parti. 2012 ifrågasatte han inför domstol ordföranden i Minsks stadsfullmäkiges kandidatur till parlamentet. Enligt Spirin hade arbetarna i den fastighetsförvaltning där han då arbetade inte, som hävdades, ställt sig bakom stadsfullmäktigeordförandens kandidatur – utan i stället hans egen, Spirins. Som kunde förväntas rönte försöket ingen framgång.

Han försökte också ställa upp i förra årets presidentval men fick inte registrera sin initiativgrupp, alltså de volontärer som ska samla stödunderskrifter för en kandidatur. Huruvida avslaget var motiverat eller inte är oklart men Spirin anklagade vid tillfället – inför landets centrala valkommission – diktatorn Aljaksandr Lukasjenka för både de politiska försvinnandena för tjugo år sedan och för att ha gjort en minderårig älskarinna till parlamentsledamot.

Däremellan hade Pavel Spirin också väckt uppmärksamhet med satiriska regimkritiska berättelser som han distribuerade i massutskick till olika förvaltningar.

Vad Spirin nu står inför rätta för är dock två videoinlägg som han gjort på sin youtubekanal. Det ena är en halvtimmeslång film, ”Gränsen”, från 2019 där han driver tesen att polisen är inblandad i illegal narkotikahandel. Filmen fick trehundratusen visningar och förbjöds samma år av en lokal domstol i Minsk som extremistisk. Den innehåller även fotografier av dåvarande inrikesministern Ihar Sjunevitj där denne är iklädd NKVD-uniform från Stalintiden.

Det andra inlägget är en 18 minuter lång video med titeln ”Riksåklagarens kusliga hemlighet – carte blanche för sadism”, från i höstas, om övervåldet mot demonstranter de första dagarna efter presidentvalet 9 augusti. Antalet visningar för den är över sexhundratusen.

Åklagaren menar att Pavel Spirin med de två youtubeinläggen har gjort sig skyldig till den belarusiska varianten av hets mot folkgrupp, som i Belarus (och Ryssland) även kan utgöras av en yrkeskategori så som just poliser. Maxstraffet är fem års fängelse.

Den första rättegångsdagen i går rapporteras ha ägnats åt att reda ut vilken grund Spirin hade för sina anklagelser i inläggen.