Regimkritiker får märkliga förklaringar till utreseförbud

Andrej Dynko, chefredaktör för Nasja Niva. Foto: Siarhej Hudzilin

Några av de belarusiska regimkritiker som plötsligt belagts med utreseförbud har nu fått en formell förklaring till varför de inte tillåts lämna landet. Journalistförbundets ordförande Zjana Litvina uppges enligt justitiedepartementet vara föremål för en konkursutredning. Också människorättsförsvararna Aleh Hulak och Harri Pahanjajla – från Belarusiska Helsingforskommittén – har fått liknande förklaringar.

Journalisten Andrej Dynko och en annan människorättsförsvarare – Andrej Bandarenka – har stoppats av andra skäl. De anklagas för att ha smitit undan inkallelser till försvarsmakten.

I samtliga fall avfärdar de berörda anklagelserna som absurda och grundlösa. De kan nu överklaga beslutet och därigenom förhoppningsvis få utreseförbudet hävt, en process som emellertid kan ta flera månader.

Det har tidigare framkommit uppgifter om att regimen inrättat en ”svart lista” över drygt hundra regimkritiker som man vägrar möjlighet att resa utomlands. Från myndigheternas sida förnekar man att någon sådan lista existerar. Riksåklagaren har dock gjort ett uttalande med innebörden att personer som åsamkar Belarus skada genom att uppmana till sanktioner kan åtalas och i samband med det beläggas med utreseförbud.

Källa: Vjasna