Regimtrogna analytiker varnar för Ryssland

Hårda tag att vänta?
Hårda tag att vänta? Lukasjenkaregimen har traditionellt utmålat landets väststödda demokratirörelse som det stora hotet. Men nu går två av hans lojala analytiker i stället ut och varnar för Ryssland.

Analytiker från det regimtrogna belarusiska Centret för strategiska och utrikespolitiska studier varnar för att Ryssland i år kan försöka ta kontroll över Belarus.

De två analytikerna, Arsen Sivitski och Juryj Tsaryk, har efter en tidigare rapport – om Belarus mellan Ryssland och Nato – från ryskt håll anklagats för russofobi. Denna gång varnar de för att Ryssland under årets tio första månader kan försöka ta ”militär-politisk kontroll” över Belarus.

Detta mot bakgrund av en pågående kris i relationerna mellan länderna, där de mest brännande frågorna är placering av ryska baser och transport av ryska trupper i Belarus samt Belarus ovilja att betala avtalat pris för gas när världsmarknadspriset faller.

Rapportförfattarna varnar för ryskt samarbete med högerextremister i Belarus, däribland fotbollshuliganer, och konstaterar att ryska underrättelsetjänster har större kapacitet än de belarusiska och dessutom visst inflytande i dessa. Enligt analytikerna kan Ryssland iscensätta ett scenario där man låtsas att Lukasjanka störtas av västvänliga nationalister och Moskva måste rycka in för att återupprätta den lagliga ordningen. Eller så motiverar man övertagandet med att Lukasjenka lierat sig med Väst mot Ryssland.

Utmaningen för Minsk är nu, enligt analytikerna, att stå emot trycket från Moskva utan att gå in i en öppen konfrontation. Klarar man det så förutspår de att situationen lättar mot slutet av året.

Lukasjenka uteblev nyligen från ett toppmöte i Sankt Petersburg. Belarus har också häktat tre proryska skribenter och infört visumfria besök för medborgare i åttio europeiska och andra länder.

Källa: belaruspartisan.org