Rekordlånga straff i Tsichanouskifall

18 års fängelse blev straffet för Siarhej Tsichanouski, som greps för ett och ett halvt år sedan i samband med ett valmöte. Flera andra personer – däribland den mångårige oppositionspolitikern Mikola Statkevitj – dömdes också till längre fängelsestraff än i tidigare politiska rättegångar.

Statkevitj fick 14 år, bloggaren Ihar Losik fick 15 år, och ytterligare tre aktivister dömdes till 15 eller 16 års fängelse. Rättegången mot dem har pågått bakom lyckta dörrar under det senaste halvåret men deras anhöriga fick tillträde till domstolen i går då straffen tillkännagavs. Enligt dessa förde sig de dömda värdigt och demonstrerade sin övertygelse om att de hade rättvisan på sin sida.

Formellt dömdes de för att ha förberett ordningsstörningar och hetsat mot polisen och ordföranden för landets Centrala valkommission. Enligt åklagaren var maxstraffet för Tsichanouski två år längre än det som utdömdes. Statkevitjs straff tycks ha förvärrats av att hans tidigare fängelsestraff från 2011 ännu inte anses förverkat. Han och andra dåvarande politiska fångar släpptes 2015.

De döms även att tillsammans betala motsvarande nio miljoner kronor i skadestånd. Niohundratusen dollar som hittades bakom en soffa vid en husrannsakan hos Tsichanouski förrförra sommaren tas också i beslag.

Samtliga dömda har tidigare erkänts som politiska fångar av inhemska människorättsförsvarare. Dessa menar att gripandet av Tsichanouski för ett och ett halvt år sedan arrangerades genom en myndighetsprovokation och att myndigheterna även tidigare gripit Tsichanouski flera gånger för att hindra hans offentliga verksamhet.

Den tidigare reklammakaren Tsichanouski hade då genom Youtube och lokala appellmöten blåst nytt liv i folkliga missnöjesyttringar, efter att landets traditionella opposition alltmer marginaliserats.

Siarhej Tsichanouskis hustru Svjatlana Tsichanouskaja som leder oppositionen från exil i Litauen säger i en kommentar till Deutsche Welle att domen kommer som ett hårt slag för henne. Hon tänker dock fortsätta sitt arbete – vilket enligt henne är den enda möjliga reaktionen på beskedet – och hon låter förstå att ett maktskifte kommer att leda till makens frisläppande mycket tidigare än om 18 år. För sina barn berättar hon inte om domen, säger hon.

– Vår dotter är för liten för att förstå vad fängelse är, säger Svjatlana Tsichanouskaja. Hennes älskade pappa kommer att fortsätta skicka henne gratulationskort och presenter vid helgerna. För vår son kommer jag inte heller att berätta fastän han är gammal nog att förstå, jag tänker inte beröva honom hans hopp. Han vet att pappa är i fängelse men också att de kommer att ses snart.