Ryssland drar tillbaka polisreserv

Den polisreserv Putin lovat Lukasjenka om situationen i Belarus blir okontrollerbar dras nu tillbaka från sin tillfälliga stationering nära gränsen. I går försäkrade Lukasjenka också att protesterna var under kontroll.

Den polisiära reservstyrkan med personal ur det ryska nationalgardet annonserades 27 augusti. Den skulle enligt Putin inte sättas in så länge situationen i Belarus inte blev ”okontrollerbar eller extremistiska element under skydd av politiska slagord korsar vissa gränser och övergår till rån och försöker erövra myndighetsbyggnader”. Hjälpen utlovades inom ramen för det kollektiva säkerhetsavtalet, som omfattar även andra post-sovjetiska länder, och den rysk-belarusiska unionsstaten.

Vid gårdagens möte med Putin i Sotji tonade Lukasjenka ned de sedan en månad pågående protesterna.

– På lördagar har vi kvinnornas och flickornas marsch, och på söndagar en gemensam marsch. På vanliga dagar lever landet sitt vanliga liv. Ja, även på lördagar och söndagar. En del av Minsk öppnar vi så att folk, om de vill, om de så önskar, ska kunna gå där.

– Men det viktigaste, fortsatte Lukasjenka, och det säger jag hela tiden, är att inte korsa linjen. Det finns en röd linje. Det vet ni bättre än jag, ni fick som ung president själv dra den här linjen i Tjetjenien. Gud förbjude att det blir så i Belarus. Icke desto mindre finns det vissa röda linjer, som ingen har rätt att korsa. Än så länge har ingen brutit de här röda linjerna.

Senare på måndagen meddelade Putins presstalesman Dmitrij Peskov att den polisiära reservstyrkan nu dras in och att personalen återgår till sina vanliga stationeringsorter.