Sanktioner även mot Lukasjenka

EU:s sanktioner mot utvalda belarusiska regimfunktionärer utvidgas, och omfattar även landets diktator Aljaksandr Lukasjenka. Det meddelar unionen i dag.

Tidigare sanktioner mot ett fyrtio personer infördes i början av oktober. Detta efter att man under flera veckors tid inte lyckats få med Cypern på beslutet. Till slut löste det sig genom att man lovade att införa sanktioner även mot Turkiet, om gaskonflikten i östra Medelhavet inte löst sig i december.

Saktionerna innebär inreseförbud i EU och beslag av eventuella tillgångar där. Bland de fyrtio utvalda i den första sanktionsomgången fanns den dåvarande inrikesministern Jury Karajeu (nu särskild medhjälpare åt presidenten), kravallpolischefen i Minsk Dzmitryj Balaba, förre KGB-chefen och sekreteraren i Säkerhetsrådet Valer Vakultjyk (nu också medhjälpare åt presidenten), samt förre riksåklagaren Aljaksandr Kanjuk.

Med på listan fanns även den mångåriga ordföranden i Centrala valkommissionen Lidzija Jarmosjyna. Hon har även föremål för de liknade sanktioner som i huvudsak avskaffades för fem år sedan. Fyra personer har dock oavbrutet varit belagda med sanktioner sedan 2005. Dessa betraktas som ansvariga för de politiska försvinnandena 1999-2000.

Aljaksandr Lukasjenka själv var dock inte med på den nya listan. Man höll honom tills vidare utanför denna, för att inte frånhända sig möjligheten till en förhandlingslösning på den politiska krisen i Belarus.

Nu tycks dock EU-länderna ha gett upp hoppet om en sådan. I dag meddelas en utökad sanktionslista med 15 nya namn där även Lukasjenka själv står med.

Det gör också hans son Viktar Lukasjenka, som sedan länge hjälpt honom i säkerhetsfrågor, hans pressekreterare Natalja Ejsmont, förre sekreteraren i Säkerhetsrådet Andrej Raukou, och KGB:s nye chef Ivan Tertel. Totalt omfattas nu 59 personer av sanktionerna.

Det belarusiska utrikesministeriet har tidigare beklagat vad man kallar ”prodemokratisk totalitarism”, och säger att man svarar med egna sanktioner – i praktiken inreseförbud – men att man inte tänker offentliggöra mot vilka personer. Man har också varnat för att man helt kan komma att säga upp de diplomatiska relationerna.