Sebastian Kurz hoppas på snart besök

Österrikes kansler Sebastian Kurz träffade i dag Aljaksandr Lukasjenka i Minsk, och upprepade återigen sin förhoppning att denne snart skulle besöka Wien. Kurz företräder en linje där ekonomiskt utbyte snarare än mänskliga rättigheter står i centrum.

Inbjudan att besöka Wien offentliggjordes redan förra våren. Lukasjenka ska då ha svarat att Kurz också var välkommen till Minsk tillsammans med ett följe av näringslivsföreträdare.

Detta besök äger nu rum.

– Jag är mycket imponerad, sa Lukasjenka, av att den österrikiske kanslern trots sin ungdom är djupt insatt i Belarus och Österrikes handelsekonomiska förbindelser och behärskar ekonomiska frågor väl. Det här var inte bara politiska diskussioner och resonemang mellan mig och Österrikes kansler, vi talade framförallt om ekonomi.

Sebastian Kurz, 32 år gammal, har verkat för djupare relationer med Belarus sedan sin tid som utrikesminister och besökte som sådan Minsk redan 2015 och 2017. Han säger sig nu glädjas åt att Lukasjenkas besök i Wien ser ut att bli av inom sex månader.

Politiskt berömde han Lukasjenkas ansträngningar för fred i Ukraina och för att vilja samarbeta med både EU och Ryssland, i stället för att välja mellan dem. Lukasjenka sade sig ha uppskattat en artikel av Kurz i Die Welt där denne förespråkar större självbestämmande för EU:s medlemmar, och att unionen fokuserar på utrikespolitik och försvar men inte lägger sig i enskilda staters inre angelägenheter.

Sebastian Kurz talade sig också varm för närmare förbindelser mellan Belarus och EU. Lukasjenka instämde med brasklappen att man då måste beakta nationella intressen.

Kurz besök inkluderade också invigningen av ett monument för tiotusen österriska judar som av Nazityskland deporterades till Minsk och dödslägret i Trastianets utanför staden. Invigningen åtföljdes av ett ceremoniellt möte med musikframträdanden och tal, där även Sveriges ambassadör Christina Johannesson och den övriga diplomatkåren deltog.

Även i somras deltog Österrikes och Tysklands presidenter i en minnesceremoni i Trastianets.

Källor: Naviny.by, Presidentadministrationen