Sex månaders fängelse för journalist

I dag föll domen mot tut.by-journalisten Katsiaryna Barysevitj och den läkare, Artsiom Sarokin, som tillsammans anklagades för brott mot patientsekretessen. Det gällde dispyten om huruvida den i november avlidne Raman Bandarenka var berusad eller inte.

Barysevitj dömdes till sex månaders fängelse och läkaren Sarokin till ett villkorligt tvåårigt straff, med ett års prövotid. Sarokin ska också böta motsvarande fem och ett halvt tusen kronor.

Barysevitj befanns skyldig till anstiftan till röjande av läkarsekretess och Sarokin till röjande av läkarsekretess med allvarliga konsekvenser, enligt paragraf 178 i strafflagen. Maxstraffet för sådana brott är tre års fängelse plus böter.

Barysevitjs advokat konstaterar att hon fick mildast möjliga straff, och berättar för pressen att hon själv var förvånad över detta. Han vidhåller dock att hon är oskyldig och säger att de ska diskutera en eventuell överklagan.

Rättegången som avslutades i dag inleddes 19 februari och har på åklagarens begäran hållits bakom lyckta dörrar. Åklagaren motiverade sin begäran med att ytterligare sekretessbelagd patientinformation inte fick röjas eftersom det kunde försvåra brottsutredningen kring Raman Bandarenkas död – en utredning som blev känd vid samma tidpunkt.

Tidigare har myndigheterna verkat ovilliga att inleda en sådan brottsutredning.

Som iöst.nu rapporterad dog 31-årige Bandarenka efter att ha gripits av ett maskerat medborgargarde, där bland andra ordföranden i landets ishockeyförbund ingick. Tillgänglig information tyder på att Bandarenka dog antingen av att ha slagit i huvudet då han kastades omkull eller av senare polismisshandel i en piketbuss.

Regimen lät redan från början påskina att Bandarenka varit berusad. Sarokin läckte dock ett dokument till Barysevitj där det stod att man inte hittat någon alkohol i hans blod. En minnesmanifestation för Bandarenka tog därefter formen av protest mot regimen, och upplöstes av polisen.

Två Belsat-journalister dömdes nyligen till fängelse för att ha livesänt från manifestationen.