Självmordsförsök under politisk rättegång i Minsk

Uladzimir Kondrus lade sig på golvet i sin bur i rättssalen.
Uladzimir Kondrus lade sig på golvet i sin bur i rättssalen.

I går inleddes rättegången mot Uladzimir Kondrus, anklagad för att ha deltagit i påstådda massupplopp i samband med presidentvalet 2010. Under pågående förhandling försökte han skära upp sina handleder.

Kondrus, av inhemska människorättsförsvarare erkänd som politisk fånge, lade sig på golvet när rättegången skulle börja. Efter att sjukvårdare tillkallats och man konstaterat att Kondrus inte mådde dåligt – utan på så vis protesterade mot rättegången – skulle domaren just besluta om huruvida denna skulle fortsätta utan den anklagades närvaro. Då genomförde Kondrus på okänt vis ett försök att skära upp sina handleder.

Visst tumult följde men Kondrus liv var inte i fara. Domaren beslöt därefter att Kondrus ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången fortsätter. Detta kan ta uppemot en månad.

Uladzimir Kondrus är en tidigare okänd person som i våras uppmärksammades av den oboeroende pressen för sitt deltagande i olika demonstrationer. Han utpekades då som sannolik regimprovokatör. Men i juni greps han för att ha deltagit i det påstådda massupploppet vid presidentvalet 2010. Han har nu suttit häktad i fem månader. Den första rättegångsdagen var välbesökt, med bland andra före detta politiske fången Mikola Statkevitj och utländska diplomater bland åhörarna.

Källa: Vjasna