Sjarametutredning färdig

Den ukrainska brottsutredningen mot de som i december greps för mordet på journalisten Pavel Sjaramet rapporterades i förra veckan vara klar. Kritiker menar dock alltjämt att inrikesminister Arsen Avakov kan ha hittat på anklagelserna.

I december greps rockmusikern Andrij Antonenko, känd som Riffmaster, läkaren Julija Kuzmenko och sjuksköterskan Jana Duhar. De hade en bakgrund som volontärer i kriget mot ryskstödda separatister i Östra Ukraina. Tillsammans skulle de ha genomfört mordet på Sjaramet för att destabilisera situationen i landet. Antonenko pekades ut som organisatör och sades ha drivits av högerextrema motiv.

Ytterligare två personer – ett par inblandade i ett tidigare attentat – pekades också ut som inblandade men tycks nu vara avförda ur Sjarametfallet.

När utredningen i förra veckan meddelades vara klar framkom att Antonenko inte längre betraktas som organisatör. I stället sägs oidentifierade personer – enligt uppgift med möjlig bakgrund i den ukrainska säkerhetstjänsten SBU – ligga bakom mordet.

Antonenko och Kuzmenko, som tillsammans ska ha placerat ut sprängladdningen som dödade Sjaramet, är fortsatt häktade, medan Dugar – som dagen innan ska ha fotograferat övervakningskamerorna kring mordplatsen – släppts ur häktet men måste hålla sig hemma nattetid.

Den bevisning som offentliggjorts – avlyssnade telefonsamtal och bilder från nämnda övervakningskameror – har inte övertygat alla, och det spekuleras om att anklagelserna är fabricerade i inrikesminister Arsen Avakovs politiska intresse.

Avakov var den ende minister som blev kvar efter att presidentposten övergick från Petro Porosjenko till Volodomy Zelenskyj för ett år sedan. Att lägga skulden för Sjarametmordet på en grupp volontärkrigare och nationalister kan vara ett sätt för Avakov att göra sig oumbärlig för Zelenskyj, vars fredssträvanden möter motstånd från nationalisterna.

Belarusiern Pavel Sjaramet arbetade vid sin död för den ukrainska tidningen Ukrainskaja Pravda. Han hade tidigare arbetat för rysk tv och gjort sig känd som kritiker av Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka. Sjaramet dödades av en bilbomb i Kiev i juli 2016.

Källor: Ukrainskaja Pravda, Kharkivs människorättsgrupp