Sju lämnade in underskrifter

Sju av de potentiellt femton kandidaterna i presidentvalet 9 augusti har lämnat in listor med stödunderskrifter, och gör därmed fortfarande anspråk på att ställa upp. Stödlistorna ska nu kontrolleras av valnämnderna och vilka som godkänts kommer att meddelas tidigast 30 juni.

Bland de sju finns förutom den sittande diktatorn Aljaksandr Lukasjenka – som sägs ha fått ihop omkring två miljoner underskrifter – främst genom dörrknackning och på arbetsplatser – även flera oppositionella. Favoritutmanaren Viktar Babaryka är en av dem, trots att han nu sitter i KGB:s häkte och lär bli kvar där över valet.

Hans rekordstora initiativgrupp på niotusen personer har enligt egen utsago fått ihop 434000 stödunderskrifter. Internetupprop för Babarykas frigivande har också fått stor spridning i sociala medier, även bland den vanligtvis apolitiska delen av landets befolkning.

En annan är Svjatlana Tsichanouskaja, som kandiderar i stället för sin make, yotububern Siarhej Tsichanouski. Även denne sitter i häkte efter att hans anhängare 29 maj överföll två poliser i Homel.

Båda nyss nämnda oppositionskandidater framställs av regimen som ryska marionetter, i Babarykas fall eftersom han i tjugo års tid chefade för en bank tillhörande den ryska statliga gasjätten Gazprom. Av inhemska människorättsförsvarare betraktas de dock som politiska fångar och från omvärlden har krav ställts på att de ska friges.

En annan kandidat som utmärker sig är Valeryj Tsapkala, tidigare diplomat och chef för IT-parken i Minsk. Han ska ha fått ihop tvåhundratusen stödunderskrifter.

Därutöver finns även Siarhej Tjeratjan som leder ett av de socialdemokratiska oppositionspartierna, det som tidigare leddes av den mer berömde Stanislau Sjusjekevitj. Vid sidan av honom finns även den tidigare oppositionella parlamentsledamoten Hanna Kanapatskaja, som i vintras uteslöts först ur Förenade medborgarpartiet och sedan ur oppositionens misslyckade primärval, samt Andrej Dzmitrijeu, som vid förra presidentvalet stod bakom rörelsen Säg sanningen och utmanarkandidaten Tatsiana Karatkevitj.

De fyra sistnämnda ska alla ha fått ihop strax över hundratusen stödunderskrifter.

Insamlingen av sådana avslutades i fredags och följdes av solidaritetskedjor i en rad belarusiska städer. I dessa greps ett par hundra deltagare av polisen – i en del fall med uppenbart övervåld.