Skakig dialog om journalisters rättigheter

Dunja Mijatovic.
Dunja Mijatovic, OSSE-representant.

OSSE:s representant för mediefrihet Dunja Mijatovic besökte under måndagen och tisdagen Minsk, och träffade både utrikesministern och informationsministern. Hon deltog även i ett seminarium om samverkan mellan medier och rättsväsende. Dagen för hennes avresa greps flera journalister.

Mijatovic har besökt Belarus (Vitryssland) tidigare, senast för drygt ett år sedan. Det besöket hade varit framgångsrikt menade hon. Flera rättsfall mot journalister lades då ned och i dag sitter inga fängslade.

Antalet gripanden av journalister har också minskat, framhöll hon – från över 150 år 2011 till 21 hittills i år. (Förra året var det 54.) Andra menar dock att den sjunkande trenden snarare beror på ett minskande antal gatuprotester. Ofta grips journalister när de bevakar sådana.

På tisdagen – dagen för hennes avresa – greps tre journalister i samband med en rättegång i Minsk och fördes till polisstation för att ”klargöra deras identitet”. Samtidigt i Mahiljou gjorde polisen husrannsakan hos journalisten Ales Burakou och beslagtog fyra datorer med hänvisning till att han arbetar för Deutsche Welle utan ackreditering.

En reform Mijatovic efterlyste under sitt besök var just avskaffandet av obligatorisk ackreditering. Som det fungerar i dag omöjliggör denna ett fritt medieklimat, menade hon.

Källor: naviny.by 1, 2, 3, spring96.org