Skepsis kring Sjarametutredning

Gripandena av misstänkta för mordet på den kände belarusiske journalisten Pavel Sjaramet, under sina sista år verksam i Kiev och vid tidningen Ukrainskaja Pravda, möts nu med tvekan.

De presenterade bevisen är otillräckliga och utpekandet av en grupp volontärkrigare sammanfaller alltför väl med president Volodomyr Zelenskijs politiska intressen, menar skeptikerna. Misstankarna om en tillrättalagd utredning riktas dock främst mot hans inrikesminister Arsen Avakov som på så vis kan vilja göra sig oundgänglig.

Tre personer greps i går: rockmusikern Andrij Antonenko, läkaren Julija Kuzmenko och sjuksköterskan Jana Duhar. Ytterligare två, Vladislav och Inna Hrysjtjenko – ett par där åtminstone mannen är tidigare kriminellt belastad – har gripits tidigare under hösten i samband med ett annat mordförsök där de ska ha använt en likadan bomb som den i Sjarametmordet.

Enligt de rättsvårdande myndigheterna – som i går höll en presskonferens där president Volodomyr Zelenskij själv närvarade – ska gruppen av volontärkrigare ha genomfört mordet för att destabilisera situationen i Ukraina. Drivande var rockmusikern Antonenko. Han drevs i sin tur av övertygelser om ”den ariska rasens” överlägsenhet, hävdar myndigheterna.

Politiskt uppfattas utpekandet av volontärkrigarna som ett slag mot de nationalistiskt sinnade krafter som vänder sig emot Zelenskijs strävan att nå en fredsuppgörelse med Moskva.

Bevisningen innefattar bilder från övervakningskameror som sägs visa Andrej Antonenko och Julija Kuzmenko i samband med att den dödande bomben placeras under bilen som Sjaramet använde. Jana Dugar ska i sin tur har rekognoscerat mordplatsen och med sin telefon ha fotograferat de övervakningskameror som fanns i närheten.

På presskonferensen spelades även avlyssnade samtal upp, vars innehåll ibland tangerar dådet – dock utan att ge tydliga belägg för att de utpekade låg bakom det. Den belarusiska sajten Belorusskij Partizan som Sjaramet grundade tycker tvärtom att innehållet talar i motsatt riktning.

Enligt myndigheterna har man dock bara visat en liten del av bevisningen. Utredningen fortgår och natten till i dag rapporteras ytterligare en husrannsakan ha ägt rum.

Pavel Sjaramet sprängdes till döds 20 juli 2016.

Källor: Ukrainskaja Pravda 1, 2, 3, Belorusskij Partizan 1, 2, Radio Svoboda