Socialdemokrat bekräftar tortyr i KGB-häkte

Socialdemokraten Siarhej Kuntsevitj – brottsanklagad i samma utredning som ”Vita legionens” tidigare medlemmar – släpptes på fredagen ur häktet. Han berättar att KGB torterade honom med elchockspistol för att få veta var oppositionsledaren Statkevitj befann sig.

Kuntsevitj är jämte medlemmar i den sedan länge nedlagda ”Vita legionen” officiellt misstänkt för förberedande av massoroligheter. Till skillnad från övriga gripna är han dock inte misstänkt för ”bildande av väpnad grupp”.

Vita legionens tidigare ledare gick för två veckor sedan ut i regimkritisk satellit-tv med uppgifter om att hans gamla kamrater torterades i KGB:s häkte.

Nu berättar även Siarhej Kuntsevitj – för utlandsbaserade Radio Svaboda – att KGB använde elchockspistol mot honom för att få veta var den socialdemokratiske oppositionspolitikern Mikola Statkevitj befann sig. Tortyren ägde rum inför den planerade demonstrationen 25 mars, då Statkevitj tillfälligt frihetsberövades.

Kuntsevitj brukar ibland fungera som chaufför åt Statkevitj. Han säger dock att han inte avslöjade något om var denne befann sig, och att han under några dagar hungerstrejkade. Han nämner också annat våld: att man vred om händerna på honom och lät bli att tillkalla läkare när man trodde att han hade fått hjärnskakning.

Efter två veckor hos KGB överfördes han till Volodarkafängelset.

Vid gripandet av Kuntsevitj visade statstelevisionen upp en bil lastad med molotovcocktails. Kuntsevitj säger att han skulle låna bilen av en bekant för att köra en ljudanläggning till demonstrationen, och att flaskorna planterades där av KGB.

Källa: Radio Svaboda