Spänd relation med katolska kyrkan

Belarus utrikesminister Uladzimir Makej träffade i dag Vatikanens ambassadör. Mötet skedde mot bakgrund av en karikatyrskandal och ett spänt förhållande till katolska kyrkan i kölvattnet av förra årets valprotester.

Den tidigare katolske ärkebiskopen Tadeusz Kondrusiewicz vägrades för ett år sedan – trots att han var belarusisk medborgare – att återvända till landet efter en resa till Polen. Bakgrunden var att han ifrågasatt presidentvalet och lett en bön utanför ett häkte där många demonstranter satt inlåsta.

Inom katolska kyrkan har man sedan fortsatt att solidarisera sig med proteströrelsen genom att sjunga den inofficiella hymnen Magutny Bozja, ”Allsmäktige gud”, under gudstjänsterna. Sången framfördes under veckorna efter valet av en kör som plötsligt dök upp i köpcentrum och på andra ställen och sjöng, och var därför ett uppmärksammat inslag i de stundtals kreativa protesterna.

Texten till hymnen utgörs av en dikt skriven av Natallja Arsenjeva under nazitysk ockupation 1943. Arsenjeva arbetade då som journalist vid en tidning i Minsk, och hennes make kom att inneha en ledande roll i de inhemska polisstyrkor som arbetade för tyskarna. Musiken tillkom dock först efter kriget då de båda levde i amerikansk exil, och där Arsenjeva bland annat arbetade för Radio Liberty. Magutny Bozha var i mitten av 90-talet nära att utses till ny nationalsång i Belarus, något som valet av Lukasjenka till presidentposten dock satte stopp för.

Hymnen har dock fortsatt att användas av den nationellt sinnade oppositionen, bland annat vid de årliga minnesmarscherna till de Stalintida massgravarna i Kurapatyskogen.

Att sången, liksom den vit-röd-vita oppositionella nationsflaggan (som var officiell flagga under första hälften av 90-talet), kan kopplas till nazikollaboranter är dock något belarusiska myndigheter har tryckt särskilt hårt på under tiden efter valet.

Och i tisdags publicerade så tidningen Minskaja Prauda på sitt omslag en karikatyrteckning där katolska präster sjunger den inofficiella hymnen med katolska kors förvandlade till hakkors, samt hållande en vit-röd-vit flagga. Ovanför de sjungande prästerna syns även två katolska martyrpräster, som under kriget valde att låta sig brännas till döds av lettiska nazikollaboranter tillsammans med sina församlingsmedlemmar. De två martyrerna tar sig för ansiktet i förtvivlan över sjungandet av Magutny Bozja.

Katolska kyrkan i Belarus fördömde genom biskopen Aljaksandr Jasjeuski publiceringen, som man menar utgör hets mot katoliker och även förtal med sitt budskap om nazisympatier bland präster. Man påpekar att publiceringen gjorts inte långt inför den nya helgdagen för nationell enhet 17 september och uttrycker ett önskemål om att myndigheterna ska utreda den som brottslig.

Det belarusiska utrikesministeriets kommuniké om mötet med Vatikanens ambassadör i dag tonar ned konflikten och försäkrar att båda sidor eftersträvar goda relationer.