Spänt kring ny jätteprotest i Minsk

Protesterna tog ny fart i helgen, först med en stor kvinnomanifestation på lördagen och sedan ännu en massiv demonstration i går söndag.

Söndagen hade föregåtts av fler indragna pressackrediteringar och utvisningar av utländska nyhetsmedias korrespondenter, efter torsdagens massgripande av manliga demonstranter. På lördagen genomfördes dock en stor kvinnomarsch med tiotusen deltagare.

Fyra centrala tunnelbanestationer var både då och på söndagen – då veckans verkligt stora manifestation planerades – avstängda. På söndagen fungerade inte heller mobilt internet. Demonstrationskolonner sökte sig dock mot centrum från olika håll, blev allt större, och förenades så småningom på Självständighetsavenyn.

Polisen hade mobiliserat och gjorde misslyckade försök att splittra demonstrationstågen, dock utan att ta till våld. Man grep totalt något hundratal personer varav de flesta tycks ha följt med utan motstånd. Det utannonserade målet, Självständighetstorget, var också avspärrat. Protestledaren Maryja Kalesnikava försökte utan framgång förhandla med polisen om att få gå vidare till torget.

Längre bak på avenyn gjorde en polisoffensiv att huvuddelen av demonstranterna i stället kom att gå ned mot Segerobelisken och vidare till Lukasjenkas arbetsresidens. Liksom förra söndagen fick man där göra halt inför en polisavspärrning med beväpnade kravallpoliser och specialfordon.

Liksom förra söndagen beväpnade sig också Lukasjenka inne på residenset, denna gång med både automatkarbin och pistol. Detta framgår av en bild som hans pressekreterare skickade till den ryska nyhetsbyrån RIA.

Demonstranterna lämnade kvar ”presenter” framför avspärrningen, eftersom Lukasjenka firar födelsedag 30 augusti. Bland dessa fanns leksakspolisbussar och helikoptrar (med anspelning på Lukasjenkas väpnade flygtur förra helgen), en kackerlacka av papp och tofflor, blommor och balonger, samt en likkista.

När demonstranterna så småningom – efter en ihållande regnskur – hade skingrats kom Lukasjenkas rådgivare Mikalaj Latysjonak ut för att diskutera med de få som ännu var kvar. Inför en storm av kritiska frågor och synpunkter stod han påtagligt handfallen. Men han sa att de måste förstå att vad de håller på med är en revolutionär process och att sådana alltid bestraffas.

Uppskattningar av det totala antalet deltagare lyser denna gång med sin frånvaro, kanske för att demonstrationen kom att bli mer splittrad än tidigare. Uppslutningen tycks dock ha varit jämförbar med förra söndagens beräknade 177 tusen och förrförra söndagens över tvåhundratusen. Liknande protester har aldrig tidigare skådats under Lukasjenkas 26 år vid makten.

I andra städer ägde mindre manifestationer också rum, den största i Hrodna med omkring tiotusen deltagare. Gripanden i mindre skala inträffade också där, liksom i Brest, Homel, Mahiljou och andra städer.

Rysslands president Vladimir Putin ringde i går Lukasjenka för att gratulera på födelsedagen och de kom överens om att träffas i Moskva inom ett par veckor. Putin hade tidigare också utlovat polisiära hjälptrupper om situationen i Belarus blir okontrollerbar.