Sprinter flög till Österrike

Den belarusiska OS-löperskan Krystsina Tsimanouskaja avreste i dag från Tokyo med ett plan till Österrike, i stället för till Polen som planerat. Samtidigt offentliggjordes ännu ett smyginspelat samtal med hennes tränare.

Tsimanouskaja menar att hon inte är säker i Belarus och har beviljats ett humanitärt visum till Polen. Hennes problem började då hon i en video på instagram kritiserade ledningen för den belarusiska OS-truppen, som utan att fråga hade anmält henne till fyrahundrametersstafetten. Tsimanouskajas ordinarie distanser är tvåhundra och hundra meter.

Anmälan av Tsimanouskaja och en annan löperska som inte hade planerat att springa stafetten gjordes då två ordinarie löperskor inte tilläts ställa upp, efter att inte ha lämnat in dopingtester i rätt tid. Tsimanouskaja menade att truppledningen lät henne ta konsekvenserna av sin egen klantighet. Hon sa sig också ha blivit ignorerad då hon skrivit till truppledaren och frågat vad som pågår.

I ett smyginspelat samtal publicerat i dag förklarar hennes tränare upprört att man inte hade sagt något om extraanmälningarna för att inte distrahera den andra löperskan. Man ville låta henne koncentrera sig på sitt ordinarie förestående lopp innan hon fick veta något. Det framgår också att man anmälde fem löperskor till fyra platser och att Tsimanouskaja hade kunnat få vara reserv om hon inte velat springa.

I en annan publicerad smyginspelning framgår hur tränaren och truppledaren försöker övertala Tsimanouskaja att flyga hem, trots att hon ännu inte har sprungit sitt tvåhundrameterslopp. Truppledaren säger där att han inte hade hunnit svara på Tsimanouskajas meddelande eftersom han inte hade internet överallt i Tokyo. Han och tränaren var båda på idrottsstadion och de menar att Tsimanouskaja borde ha väntat på dem innan hon gick ut på Instagram. Nu har Instagramskandalen – och hennes känslomässiga tillstånd, menar de – gjort hennes fortsatta deltagande på OS omöjligt. Man har fått order att skicka hem henne. De råder henne att ligga lågt.

Det var dock först därefter som historien fick verklig spridning.

Från flygplatsen lade Tsimanouskaja ut en ny Instagramvideo där hon förklarade sig vara utsatt för påtryckningar att lämna Japan mot sin vilja. Hon bad Internationella olympiska kommittén att hjälpa henne. Nyheten spreds över världen och Tsiamanouskaja beskrevs antingen som ett offer för Lukasjenkaregimen eller, av belarusiska statliga media, som en osportslig förrädare. Hon avreste aldrig till hemlandet utan fick japansk poliseskort och erbjöds skydd av Polen och andra länder. Hennes make lämnade också Belarus hastigt.

Internationella olympiska kommittén utreder nu händelsen. En tidigare anmälan till Idrottens skiljedomstol från Tsimanouskaja, om att hon ville springa sitt tvåhundrameterslopp, har avslagits.