Statkevitj gripen efter ceremoni

Oppositionspolitikern och den före detta politiske fången Mikola Statkevitj greps i går kväll ännu en gång, oklart av vilken formell anledning. Ett dygn tidigare hade han lett en minnesceremoni framför KGB:s byggnad.

Gripandet ägde rum vid halvniotiden på måndagkvällen, då Statkevitj steg ur en bil vid t-banestationen Pusjkinskaja i Minsk. Vart han därefter fördes av polisen är ännu inte känt.

Statkevitj har sedan tidigare ett administrativt arreststraff på fem dygn att avtjäna. Detta för att i september ha organiserat ett protestmöte mot den rysk-belarusiska militärövningen Zapad-2017. En annan tänkbar anledning till gripandet kan vara förra helgens demonstration där omkring tvåhundra människor deltog.

Även på söndagkvällen ledde Statkevitj en mindre manifestation som kan utgöra grund för gripandet. Denna uppmärksammade minnet av en massavrättning av intellektuella 29-30 oktober 1937. Manifestationen bestod i att ett tjugotal deltagare ställde sig med tända ljus på trappan till säkerhetstjänsten KGB:s byggnad i centrala Minsk och läste dikter.

Ett fyrtiotal civilklädda poliser övervakade manifestationen och filmade deltagarna men störde inte genomförandet. De belarusiska myndigheterna har på sistone haft för vana att låta demonstrationer genomföras, för att vid ett senare tillfälle gripa och döma organisatörerna till arreststraff eller böter.

Statkevitjs hustru Marina Adamovitj säger att gripandet stoppar Statkevitj från en planerad resa till Kiev och ett möte med Euronest. Det sistnämnda är ett parlamentariskt forum för EU och länderna i det så kallade Östliga partnerskapet.

Belarus president Aljaksandr Lukasjenka väntas själv besöka Bryssel i november inom ramarna för Östliga partnerskapet.

Även en annan oppositionsledaren, Uladzimir Njakljajeu, väntas i morgon dömas till arrest eller möjligen böter. Anledningen är att han via den Polenbaserade tv-kanalen Belsat uppmanat till deltagande i demonstrationer.

Källor: Vjasna 1, 2, 3, belaruspartisan.org