Njakljajeu fri, Statkevitj gripen

Oppositionspolitikern och förre politiske fången Mikola Statkevitj greps i dag i Minsk. Samtidigt släpptes hans kollega Uladzimir Njakljajeu.

Gripandet har varit väntat sedan lång tid tillbaka. Sannolikt handlar det om att Statkevitj ska avtjäna de femton dagars arrest han i sin frånvaro ådömdes 9 augusti. Detta som straff för en otillåten demonstration han organiserade och deltog i 3 juli.

Redan i slutet av augusti greps Statkevitj och trodde då att det var dags att avtjäna arreststraffet. I stället visade det sig handla om ett fem dagars arreststraff för en annan påstådd otillåten manifestation som hade ägt rum redan 30 mars. Manifestationen bestod i att Statkevitjs oppositionskollegor när han kom ut från häkte mötte honom med en utvecklad vit-röd-vit, icke-sanktionerad, nationsflagga.

Han hade officiellt då hållits i häkte för att förhöras om ”Vita legionen”-fallet, men det verkliga syftet var sannolikt att hålla honom borta från massdemonstrationerna i slutet av mars.

Statkevitj – som i omgångar har tillbringat åratal i fängelse – sade nyligen till Radio Svaboda att de återkommande kortare frihetsberövandena är mer påfrestande för hans anhöriga än för honom själv. Han tror att deras syfte är att pressa honom och hans familj att emigrera.

I dag släpptes också en annan oppositionsledare, poeten Uladzimir Njakljajeu, efter att ha avtjänat en veckas arrest för protestmötet mot militärövningen Zapad 8 oktober. Njakljajeu, som tidigare uttryckt oro över hur hans sviktande hälsa ska klara inlåsningarna, greps vid ett besök på vårdcentralen. Av allt att döma hade polisen kunskap om att han skulle dit genom telefonavlyssning.

Källa: Radio Svaboda 1, 2