Statkevitj pressas att skriva nådeansökan

statkevich-2-1
Presidentkandidaten Mikola Statkevitj greps i samband med valet i december 2010 och dömdes till 6 års fängelse för upplopp. Amnesty ser honom som samvetsfånge.

Oppositionspolitikern Mikola Statkevitj – som fängslades i samband med valet 2010 – vägras möten med sina anhöriga och att ta emot matpaket. Nyligen fick han sitta tre dagar i isoleringscell och har nu dessutom placerats i straffcell på två månader. Fängelseadministrationen ger honom anmärkningar och disciplinstraff av påhittade skäl.

Detta skriver människorättsförsvarare från organisationerna Vjasna och Lawtrend i en protest till kriminalvårdsmyndigheten och fängelset i Sjklou. De menar att myndigheterna försöker pressa Statketivj att skriva en nådeansökan till president Lukasjenka. Denne tycktes själv nyligen bekräfta tolkningen i en tv-intervju där han sa att Statketivj hade sig själv att skylla för att han fortfarande sitter i fängelse, medan de andra presidentkandidaterna som samtidigt arresterades har gått fria.

– Vill han ha det så får det bli så, sa presidenten till Bloomberg 31 mars.

Statkevitj avtjänar sitt straff på kriminalvårdsanstalt nummer 17 i Sjklou, dit han nyligen återkom efter tre på en strängare anstalt i Mahiljou. Dit hade han skickats för att han enligt fängelseledningen var ”inställd på att föra en kriminell livsstil”. Enligt Statkevitjs hustru var den formella grunden att han saknade nummeretikett på kläderna och att han inte hade antecknat sina näsdukar på en lista över personliga tillhörigheter. Bland de nu aktuella disciplinärendena figurerar ett par byxor från Mahiljouanstalten som strider mot reglementet i Sjklou.

Mikola Statkevitj har erkänts som samvetsfånge av Amnesty International.

Källor: Vjasna, Naviny (1), (2)