Statkevitj tvingas till ”korrektionssamtal”

statkevitj - porträttDen politiska fången och före detta presidentkandidaten Mikalaj Statkevitj anses vara både flykt- och våldsbenägen av fängelseledningen. Han tvingas därför ha så kallade korrektionssamtal varje vecka för att bättra sig, skriver han i ett brev till sin fru.

Mikalaj Statkevitj kandiderade i det belarusiska (vitryska) presidentvalet 2010. Han greps efter att ha deltagit i en demonstration mot valfusk i samband med presidentvalet. I maj 2011 dömdes han av en domstol i Minsk till sex år i ett fängelse med mellanhög säkerhetsklass. I januari 2012 flyttades han efter ett domstolsbeslut från fängelset i staden Sjklou till ett annat med högre säkerhetsklass i Mahilou.

– Efter förflyttningen fick vi veta att Mikalaj klassas som en person som varaktigt bryter mot fängelsereglerna, som inte har för avsikt att bättra sig och som planerar att fortsätta med sin brottsliga verksamhet när han friges. Han klassades också som en fånge som är benägen till våld och flykt. Han sattes därför under särskild tillsyn i fängelset, säger Mikalaj Statkevitjs fru Marina Adamovitj.

Men det är två år sedan och Marina Adamovitj började fråga sig om fängelseledningen hade lättat på restriktionerna. Strax efter kom svaret i ett brev från Mikalaj Statkevitj.

– Mikalaj berättade att han fortfarande anses vara ”vålds- och flyktbenägen” och att han har korrektionssamtal varje vecka, säger Marina Adamovitj

Källa: Charter97