Stefanovitj: Förvärrad situation för mänskliga rättigheter

stefanovitjSituationen för de mänskliga rättigheterna i Belarus (Vitryssland) har förvärrats på senare tid. Det menar människorättsorganisationen Vjasnas vice ordförande Valjantsin Stefanovitj i en intervju för Chartyja97.

Stefanovtij nämner flera nya politiskt motiverade rättsprocesser, till exempel mot den tidigare politiske fången Vasil Parfjankou som hotas av nytt fängelsestraff, och Aljaksej Sjtjadrou som anklagats för brott mot den ökända lagparagrafen 193 för att ha bedrivit hjälpverksamhet till förmån för hemlösa. Utöver dessa personer har redan ungdomsaktivisterna Andrej Hajdukou och Uladzimir Jaromenak nyligen dömts till fängelse, enligt belarusiska människorättsförsvarare på politiska grunder.

Den dialog som EU och Belarus sägs försöka inleda är svår att se något av, anser Stefanovitj.

– Det talas om en dialog och om önskan att föra en sådan, men det är något som EU är mer intresserat av än den belarusiska regimen. Jag vet inte vad Belarus utrikesminister Uladzimir Makej säger när han träffar europeiska tjänstemän. Kanske talar han vackert och utlovar något, men vi kan i alla fall inte se att den belarusiska sidan tagit några steg i positiv riktning, säger Stefanovitj.

Källa: Chartyja97