Studenter pressas att förtidsrösta

En student vid Belarus (Vitrysslands) statliga lantbruksuniversitet har meddelat att universitetsledningen pressar de studenter som inte är folkbokförda i Minsk att delta i förtidsröstningen inför parlamentsvalet, istället för att gå och rösta på själva valdagen den 23 september.

– Vid en samling på universitetet föreslog en av kuratorerna oss att rösta i förtid och sedan bege oss till våra respektive hemstäder, och det var tydligt att förslaget snarast var att uppfatta som en order.

Enligt studenten ska det vara universitetsrektorn Mikalaj Kazaravets som ligger bakom denna order. Kazaravets kandiderar själv till en plats i parlamentet.

– Han tvingar oss att delta i valet och avkräver oss en skriftlig bekräftelse på att vi kommer att göra det. Sedan kommer man att kontrollera vilka som har röstat. Jag bor på ett studenthem och där är man också på oss med uppmaningar om att förtidsrösta, säger studenten.

Andelen förtidsröstande brukar i belarusiska val uppgå till 25-30 %. Enligt människorättsförsvarare innebär just förtidsröstningen en ökad risk för valfusk, eftersom de valsedlar som avlämnas endast bevakas av en ensam polis på nätterna före valdagen.

Källa: Radio Svaboda