Svårt bötfälla Vitsebsk-aktivist

Polisen i Vitsebsk har två gånger misslyckats med att bötfälla en lokal aktivist. Detta eftersom stadsförvaltningen inte vill hålla med om att han begått något fel.

Aktivisten Barys Chamajda hade sluppit polisgripanden sedan förra sommaren – och hade stått med sitt informationsmaterial på samma plats i ett år – då polisen dök upp och grep honom 14 mars.

De sa att han greps för att ha brutit mot demonstrationslagstiftningen men väl på polisstationen upprättades i stället en anmälan om blockerande av allmän plats. Detta är en administrativ förseelse som straffas med böter på upp till närmare sexhundra kronor.

Chamajda vägrade dock att erkänna sig skyldig. På en fråga om varför han egentligen hade gripits ska polisen ha förklarat att det var en preventiv åtgärd inför Konstitutionsdagen följande dag, en traditionell dag för oppositionella manifestationer.

Även någon vecka senare, 25 mars, på Frihetsdagen – en ännu viktigare manifestationsdag för den belarusiska oppositionen – dök civilklädda poliser upp och tog med Chamajda till stationen. Där anmäldes han återigen för samma förseelse. Även nu vägrade Chamajda att erkänna sig skyldig.

Polisen begärde då ett utlåtande från stadsförvaltningen, som dock svarade att man inte förstod vad det var för förseelse som begåtts. Efter att polisen skickat in foton av Chamajda på platsen sade sig stadsförvaltningen fortfarande inte förstå grunderna för anklagelsen.

Båda anmälningarna här därför nu lagts ned.

Chamajda menar i en kommentar att stadsförvaltningens agerande tyder på att tjänstemännen där dels inte är ”dumskallar”, dels att en förändring av den politiska situationen i landet kan vara närmare än man tror.

Ytterligare en anmälan mot honom är dock fortfarande aktuell. 30 april greps han ännu en gång för samma förseelse, och denna gång kallade polisen ut föreståndaren för en intilliggande butik för att få stöd för anklagelsen.

Chamajda fortsätter sin aktivitet men har numera ställt sig bakom hörnet.

Källa: Vjasna i Vitsebsk 1, 2, 3