Svartlistning kompletterar sanktioner

EU-kommissionen lade i dag fram ett förslag till nytt regelverk som låter den svartlista transportföretag delaktiga i migranttrafiken. Detta som ett komplement till förra veckans beslut om möjliga sanktioner mot belarusiska aktörer.

Den juridiska sanktionsgrund som antogs av ministerrådet på måndagen i förra veckan bäddade för framtida beslut om sanktioner riktade mot belarusiska aktörer involverade i migranttrafiken. Men den omfattade inte aktörer från andra länder, rapporterar Deutsche Welle. Därför lade kommissionen i dag fram det nya förslaget.

Om detta godkänns av EU-parlamentet och ministerrådet kommer kommissionen att på egen hand kunna svartlista sådana transportföretag. Andra sanktioner brukar beslutas enhälligt av ministerrådet.

I helgen rapporterade den polska gränsbevakningen att ytterligare ett hundratal migranter hade tagit sig igenom taggtråden med hjälp från belarusisk militär. I övrigt tycks dock situationen ha lugnat ned sig, med de nu knappt tvåtusen migranterna från gränslägret inhysta i en stor lagerbyggnad i närheten. Ytterligare något hundratal migranter har flugits hem till Irak, utöver de 431 som återvände i förra veckan. Ändå återstår mellan fyra och femtusen migranter i landet, förutom de som är vid gränsen.

Lukasjenka vill att Tyskland och EU tar emot de som är kvar vid gränsen. Inget tyder på att så kommer att ske. Huruvida de kontakter som ägde rum i förra veckan – med bland annat två telefonsamtal mellan Lukasjenka och Angela Merkel – nu fortsätter eller inte är oklart. I en intervju med BBC:s Rysslandskorrespondent inspelad i Minsk i slutet av veckan menade Lukasjenka att EU förhalar kontakterna.

I intervjun förnekade han att belarusiska gränsvakter hjälpt migranterna över gränsen genom att exempelvis klippa av taggtråd. I det filmade ”eftersnacket” medgav han dock att det inte skulle förvåna honom om de faktiskt gjorde detta, men i så fall av medmänsklighet och inte på order från honom själv.

I går talade Merkel också i telefon med den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja och underströk att Tyskland stödjer den belarusiska demokratirörelsen. Tsichanouskaja deltog samma dag i en onlinekonferens i Wien där hon avrådde EU från kontakt med Lukasjenka.