Lukasjenkas son stödcyklade

Protesterna är alltjämt synliga i Belarus, men som tidigare rapporterat börjar polisen ingripa mer aktivt. Lukasjenka verkar också anse sig ha vind i seglen genom de stödmöten som arrangeras för honom runtom i landet.

Ett större polistillslag ägde rum på kvällen i går torsdag. I Minsk samlades protesterande på Frihetstorget och begav sig till Självständighetstorget. Efter en halvtimme omringades ett tusental protesterande av polisen, som delade upp dem i två grupper. Därefter greps i tur och ordning manliga demonstranter, exakt hur många är oklart. Människorättsorganisationen Vjasna har publicerat namn på 292 gripna. Enligt ett pressmeddelande från inrikesministeriet ska dock bara 114 protesterande ha gripits i hela landet i går.

Strax innan händelsen hade polisen också frihetsberövat ett femtiotal journalister som skulle bevaka händelserna – däribland ett tjugotal utländska korrespondenter. Efter att deras dokument – samt, enligt uppgift, telefoner – kontrollerats släpptes de flesta. Fyra av dem bedömdes dock som mötesdeltagare och kvarhölls för att själva ha deltagit i den icke-tillståndsgivna protesten.

Svenska Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen släpptes efter ingripande från Sveriges ambassadör på villkor att han lämnade landet redan i dag fredag. Han är nu belagd med inreseförbud i fem år.

Även nu på fredagskvällen ska några journalister ha omhändertagits vid Hotell Minsk.

På Självständighetstorget samlades en mindre grupp företrädesvisa unga kvinnor, totalt ett sextiotal personer (däribland tre män) till en av de solidaritetskedjor som varit vanliga de senaste veckorna. Polisen försökte förgäves övertala dem att skingras och tog sig sedan för att omringa dem. Kvinnorna började då dansa med varandra. Sedan tilläts de lämna platsen och gick i kolonn längs Självständighetsavenyn. Åtminstone en av männen ska ha gripits.

Liksom föregående kvällar dök en grupp oväntat upp i ett köpcentrum och sjöng hymnen Pahonja, denna gång på Kamarouskimarknaden. Ett hundratal personer manifesterade och sjöng även utanför den nationella Janka Kupala-teatern.

På Minskarenan genomförde statsjänstemän och idrottare en egen stödmanifestation för Lukasjenka. Manifestationen föregicks av ett cykellopp där hans äldste son Viktar deltog. Denne är förste viceordförande i landest olympiska kommitté.

Under ett möte i dag hävdade Lukasjenka att tre miljoner människor nu har deltagit i stödmötena för honom. Tut.by har adderat officiella uppgifter om antal deltagare i mötena, och kommit fram till att dessa snarare kan summeras till en tiondel av detta.

På söndag klockan två (ett svensk tid) har den Polenbaserade sociala medier-kanalen Nexta utlyst nya massmanifestationer på Självständighetstorget och runtom i landets städer. Som tidigare rapporterats har de senaste två söndagarnas manifestationer slagit rekord i landets politiska historia.

Förra söndagen begav sig en del av demonstrationen – av allt att döma på Nextas förslag – mot Lukasjenkas arbetsresidens, där de stoppades av en polisavspärrning. Lukasjenka företog en helikoptertur för att se på och beväpnade då både sig själv och sin minderårige son med automatkarbiner.

Nu på söndag firar de båda födelsedag och Nexta föreslår att de protesterande ska ta med sig blommor och andra presenter. Åtminstone i regionerna är tanken att man ska bege sig till presidentens lokala residens.