Tillslag kring Viktar Babaryka

Husrannsakningar och anklagelser om skattebrott och penningtvätt rapporterades i går kring den potentiella presidentkandidaten Viktar Babaryka, chef för ryskägda Belgazprombank.

Huvudkontoret i Belgazprombank, som ägs av den ryska statliga gasjätten Gazprom, utsattes i går för en husrannsakan av den belarusiska finanspolisen. Misstankar om grovt skattebrott och legalisering av brottsligt erhållna tillgångar i grov omfattning, alltså grov penningtvätt, ska formellt ha motiverat tillslaget. Samtidigt togs flera bekanta till Babaryka in för förhör, dock utan att delges misstanke och utan rätt till att ha en advokat närvarande. Händelsen rapporterades i bland annat SVT:s Rapport.

Babaryka kommenterade att han var chockad över attacken. Bland de förhörda finns både tidigare och nuvarande medarbetare i Belgazprombank.

Babaryka är själv ännu inte utpekad som misstänkt.

I dag rapporteras att samordnaren för Babarykas initiativgrupp i Mahiljous län, Uladzimir Dudarjou, har gripits. Dudarjou arbetade fram till i höstas i stadsförvaltningen i Mahiljou, den sista tiden som ställföreträdande borgmästare. Även chefen för Belgazprombanks filial i Mahiljou, Siarhej Karmyzau, ska i dag ha gripits. Karmyzau ingår också i Babarykas initivgrupp.

Initiativgruppens ledning uppmanar de lokala medlemmarna att höra av sig om de kontaktas av rättsväsendet.

Viktar Babaryka, som bankdirektör känd för modernt ledarskap och filantropi, betraktas som Lukasjenkas starkaste utmanare i valet. Kopplingen till Ryssland betraktas av vissa som besvärande men samtidigt är suget efter förändring stort.

Vid sidan av Babaryka röner den populistiske youtubern Siarhej Tsichanouski, som formellt kampanjar för sin fru, också mycket uppmärksamhet. Tsichanouski sitter dock häktad efter en incident med polisen i Hrodna 29 maj. Hans namninsamling för hustruns kandidatur har lockat långa köer. Dessa påstås dock av landets diktator Aljaksandr Lukasjenka vara ”karuseller”, alltså bestå av personer som rekryterats för stå i kö och skriva under flera gånger. Även bakom Tsichanouski står enligt Lukasjenka (och andra obekräftade uppgifter) ryska intressen.

En tredje omtalad potentiell kandidat är den före detta diplomaten och chefen för IT-parken i Minsk Valeryj Tsapkala. Han är inte belastad av några verkliga eller påstådda förbindelser till Ryssland, men Lukasjenka har antytt att det finns något annat skandalartat i hans historia.

Därutöver samlas stödunderskrifter in av flera företrädare för den traditionella oppositionen. Denna är dock svag och marginaliserad efter att inte ha kunnat väljas in någonstans sedan Lukasjenka kom till makten på 1990-talet.

Insamlingen av stödunderskrifter inleddes 21 maj och pågår till 19 juni, alltså i en vecka till. Man behöver hundratusen underskrifter för att få ställa upp. Själva valet äger rum 9 augusti. EU, USA och Storbritannien uppmanade i början av veckan tillsammans Belarus att genomföra ett demokratiskt val, något få förväntar sig ska ske.