Tillslag mot Kurapatyprotest

I fredags slog polisen till mot en protest vid massgravarna i Kurapatyskogen utanför Minsk. En sändning med kors som man planerat att sätta upp utanför en nyöppnad restaurang togs i beslag.

I början av förra året protesterade aktivister mot bygget av ett köpcentrum i området, och nu är det den nyöppnade restaurangen ”Vi åker och äter” som man vänder sig mot. Protesten mot restaurangen har pågått ett tag och i fredags planerade man att sätta upp kors utanför restaurangen.

Men då ingrep polisen. Bilen med korsen stoppades av trafikpolis, i sällskap av civilklädda män som grep den kände aktivisten Zmitser Dasjkevitj. Även aktivisterna Jahor Lauruchin och Valery Minets ska ha gripits samtidigt.

Samma morgon rapporteras polisen ha försökt komma in hos Volha Mikalajtjyk, en annan protestdeltagare som är känd för sina regimkritiska dokumentärfilmer. På lördagen dömdes hon till tio dagars arrest, liksom även Pavel Sevyarynets, en av ledarna för landets icke-registrerade kristdemokratiska parti.

Uppgifter finns även om fler gripanden.

Möjligen tajmades tillslaget och arreststraffen för att upplösa protesten inför firandet av den officiella självständighetsdagen i dag, 3 juli. Detta är det datum då sovjetiska styrkor år 1944 tog tillbaka Minsk från nazityska trupper. President Aljaksandr Lukasjenka ska i dag ta emot en militärparad och hålla tal i stadens centrum.

Kurapatyskogen rymmer massgravar för stalinrepressionens offer på 1930-talet. Utgrävningar av dessa gjordes under det sena 1980-talets glasnost av arkeologen Zianon Paznjak. Han var sedan var en av landets främsta oppositionspolitiker men leder nu sitt parti från exil i Polen. Även om massmorden erkändes av de sovjetiska myndigheterna passar de inte in i Lukasjenkaregimens officiella ideologi och denna vill helst inte kännas vid dem.

Antalet offer begravda i Kurapaty tros vara tiotusentals. Paznjak själv menar att det rör sig om närmare en kvarts miljon människor.

Källor: Vjasna 1, 2, Nasja Niva