Tillslag mot nyhetsbyrå

Nyhetsbyrån BelaPAN och dess medarbetare utsattes under morgonen för husrannsakningar och beslag, och några ska vara gripna. Nyhetsbyråns webbsida är inte heller tillgänglig.

Husrannsakningar i flera medarbetares hem ska ha inletts vid sjutiden i morse. Tre av dem lyckades då själva tillkännage detta: journalisten Iryna Turtjyna, redaktören för byråns nyhetssajt naviny.by Aljaksandr Sajtsau och ekonomen Katsiaryna Bojeva. Den sistnämnda anhölls efteråt, liksom – meddelade oberoende Belarusiska journalistassociationen BAZj – nyhetsbyråns tidigare chef Dzmitryj Navazjilau.

Den nuvarande chefen och chefredaktören Iryna Leusjyna fördes från sitt hem till nyhetsbyråns kontor som också utsattes för en husrannsakan.

Journalisterna Zachar Sjtjarbakou och ovan nämnda Turtjyna ska också ha förts till förhör varefter de släppts, i Turtjynas fall med yppandeförbud.

I husrannsakningsordern hänvisades till en brottsutredning om ordningsstörningar, vilket tyder på att nyhetsbyrån anses ha varit delaktig i förra höstens protester. Redan i januari ägde ett liknande tillslag rum. Även i juli resulterade breda tillslag mot civilsamhälle och journalister till att några av nyhetsbyråns medarbetare lämnade landet.

2018 var BelaPAN också ett av de medier som anklagades för att ha missbrukat den statliga nyhetsbyrån BelTA:s nyhetsutskick. De inblandade klarade sig då undan med dryga böter.

BAZj protesterar mot tillslaget och konstaterar att ett femtiotal mediearbetare i dagsläget anklagas eller har dömts för brott och att ett hundratal sajter har blockerats sedan valet för ett år sedan.