Tillslag mot påhittad gerillagrupp väcker oro

Myndigheterna har gripit en påstådd gerillagrupp. Nu ställs frågan om huruvida den belarusiska regimen målar upp en falsk hotbild för att kunna slå ned på de protester som planeras i helgen.

En förvarning kom i lördags, då ett falskt brev från den sedan länge avsomnade ”Vita Legionen” spreds i sociala medier. Där stod att man med vapen i hand skulle dränka Lukasjenkaregimen i sitt eget blod. Därefter har ett stort antal före detta medlemmar i ”Vita legionen” – numera anställda inom polis, brandkår och militär – gripits av myndigheterna. Varken KGB eller andra rättsvårdande myndigheter har velat lämna någon närmare information om gripandena.

I går gick dock president Aljaksandr Lukasjenka ut och påstod att de gripna tränat med vapen i särskilda läger i Ukraina, Litauen och Polen, och även i Belarus i närheten av Babrujsk.

Senare framkom att det påstådda träningslägret utanför Babrujsk tillhörde organisationen Patriot, som i kommunal regi bedriver scoutliknande verksamhet med militärt stuk för ungdomar från socialt utsatta familjer. Ledaren för Patriot ställer sig helt oförstående till påståendena. Vita legionens tidigare ledare säger å sin sida att man lade ned sin verksamhet för tolv år sedan.

Kommande helg planeras fortsatta protester mot Dekret nummer 3, även kallat dekretet mot parasiter. Protesterna har redan tvingat Lukasjenka till en taktisk reträtt från dekretets tillämpning och dessutom utlöst den största politiska arresteringsvågen sedan 2010.

En möjlighet är att Lukasjenka med det påstådda gerillahotet vill kratta manegen för ett hårt tillslag mot nya demonstrationer, om dessa blir för stora. Det har också konstaterats att utpekandet av EU-länder och Ukraina som fientliga krafter ligger i Rysslands intresse. Belarus har sedan 2015 fört dialog med EU och på sistone haft en ovanligt spänd relation med Ryssland.

Källa: belaruspartisan.org 1, 2, 3, 4