Tillslag mot strejkrörelse

I förra veckan greps flera nuvarande och tidigare industriarbetare som nu anklagas för att ingå i den underjordiska Arbetarrörelsen som bildades i våras, och som ingår i Svjatlana Tsichanouskajas strategi för att störta Lukasjenkaregimen. 13 personer uppges av stats-tv vara häktade.

Människorättsorganisationen Vjasna har kartlagt namnen på en del av de berörda. Somliga av dem sitter häktade hos KGB och på andra håll, medan andra ska ha släppts. De formella anklagelsepunkterna är inte kända.

De flesta har en bakgrund på den petrokemiska fabriken Hrodna Azot där förra höstens strejkinitiativ fick större genomslag än på andra håll. Men även stålverken i Zjlobin och de statliga järnvägarna är berörda. I Ryssland ska dessutom den tidigare juristen vid raffinaderibolaget Naftan ha gripits och utlämnats till belarusiska KGB med brutet ben och skadad arm, uppger Arbetarrörelsen i sin Telegramkanal.

Arbetarrörelsen bildades i april. Den utgör ett av två ben i Tsichanouskajas uppfattning om hur ett framtida störtande av Lukasjenka ska äga rum. Det andra benet är Segerplanen, ett projekt organiserat av initiativet ByPOL som går ut på att bilda ett underjordiskt nätverk av celler för samordnade civila olydnads- och andra aktioner när tiden är inne. ByPOL består av tidigare poliser och militärer. Som utgångspunkt för sitt projekt ska de ha använt statens egen planering för civil beredskap.

Stats-tv rapporterar att de gripna inte bara planerade framtida strejker, utan även har försökt spionera på sina företag för att hindra dem att kringgå västliga sanktioner och dessutom diskuterat sabotagemetoder. Som stöd för anklagelserna publicerar stats-tv snuttar ur videokonferenser mellan arbetarna i Belarus och deras kontaktpersoner i utlandet. En av dessa, Uladislava Tjalej som är bosatt i Boston, säger att hon och ledaren för Belarus fria teater Mikalaj Chalezin arbetar med de litauiska ”specialtjänsterna”.

Förutom att 13 personer häktats uppger stats-tv också att över fyrahundra medlemmar i Arbetarrörelsen identifierats.