Tre år för Tsichanouskis kollega

Youtubaren Uladzimir Njaronski dömdes i dag till tre års fängelse för uppvigling och för att ha förolämpat ett kommunalråd. Domen är den första inom brottsutredningen mot Siarhej Tsichanouski.

Uladzimir Njaronski är från Slutsk och drev den lokala Youtubekanalen ”Slutsk för livet”, i samarbete med Siarhej Tsichanouskis rikstäckande ”Ett land för livet”. Tsichanouskis kanal hade med sin oförvägna polemik mot Lukasjenka – och med sitt fokus på missnöje med lokala problem – vunnit en stor följarskara. Efter ett stökigt möte med följare i Mahiljou greps dock fler av hans medarbetare, däribland Njaronski.

29 maj greps även Tsichanouski själv efter en incident i Hrodna där hans anhängare försökte hindra polisen att gripa honom. Han har sedan dess suttit häktad i en brottsutredning som även riktas mot bland andra den mer erfarne oppositionspolitikern och protestledaren Mikola Statkevitj.

Då han satt frihetsberövad trädde hans hustru, Svjatlana Tsichanouskaja, i hans ställe och kandiderade i presidentvalet 9 augusti. Valet riggades till en sedvanligt riggad jordskredsseger för den regerande diktatorn Lukasjenka men tros av många i själva verket ha vunnits av Tsichanuskaja – som sedan dess har befunnit sig i exil i Litauen. Hösten präglades av enorma demonstrationer i framförallt huvudstaden Minsk. Två försök att starta strejker på de statsägda fabrikerna har dock misslyckats.

Siarhej Tsichanouski närvarade också vid Lukasjenkas besök i KGB:s häkte i höstas. Där fördes samtal med en annan häktad politisk utmanare – den tidigare bankdirektören Viktar Babaryka – och hans häktade medarbetare. Samtalen ledde dock inte till någon kompromiss och Tsichanouski ska vid tillfället ha uppträtt utmanande mot Lukasjenka. Han tilläts dock ringa sin hustru och manade henne då till hårdare motstånd mot regimen.

Domen mot Njaronski kan vara en fingervisning om vad som väntar även Tsichanouski och Statkevitj. Njaronski erkände i domstolen att han förolämpat kommunalrådet i Slutsk men förnekade att han gjort sig skyldig till uppvigling. Han har av inhemska människorättsförsvare erkänts som politisk fånge.