Tre proryska skribenter riskerar fängelsestraff

Siarhej Sjyptsenka, en av de tre häktade proryska skribenterna.
Siarhej Sjyptsenka, en av de tre häktade proryska skribenterna.

Reportrar utan gränser kritiserar häktningen av tre skribenter som under pseudonym försett den ryska nyhetsbyrån Regnum med material.

6 december greps Juryj Paulavets, lärare vid det statliga universitetet för informatik och radioelektronik i Minsk, samt Dzmitryj Alimkin, skolväktare i Brest. 9 december greps i Minsk också den tredje skribenten, Siarhej Sjyptsenka. Samtliga ska under olika pseudonymer ha skrivit artiklar för nyhetsbyrån Regnum, och även för sajterna lenta.ru och eadaily.com.

De är anklagade för väckande av hat mellan folkgrupper enligt paragraf 130 och riskerar upp till tolv års fängelse. Vad det handlar om är att de skrivit artiklar som på olika sätt undergräver Belarus självständighet och som hävdar att landet har förfallit sedan det lämnade Sovjetunionen.

Samtliga tre är belarusiska medborgare.

Regnum är en icke-statlig nyhetsbyrå och har ett omfattande korrespondentnät som rapporterar från Rysslands olika regioner och även från grannländerna. 2005 hävdade den estniska säkerhetspolisen i sin årsbok att Regnum i själva verket styrs från Kreml och är ett verktyg för Rysslands intressen i det nära utlandet.

Johann Bihr som är Östeuropa- och Centralasienansvarig vid Reportrar utan gränsers sekretariat i Paris menar att även om artiklarnas innehåll är kontroversiellt är det fel att hålla skribenterna häktade.

– Enligt internationella normer är deras häktning varken nödvändig eller proportionerlig, säger Bihr. Vi ber de belarusiska myndigheterna att befria dem och att säkra en rättvis rättegång med deltagande av oberoende experter för bedömning av publiceringarnas innehåll.

Källor: Vjasna, tut.by