Trycket hårdnar mot Tsichanouski

Youtubaren Siarhej Tsichanouskis hustru Svjatlana – som formellt gör anspråk på att kandidera i presidentvalet i hans ställe – ska ha hotats med fängelse och att bli fråntagen sina barn. Efter viss tvekan fortsatte hon i går dock att lämna in de stödunderskrifter hon samlat in.

Om detta berättade Svjatlana Tsichanouskaja i ett videomeddelande skickat till Radio Svaboda i går.

– Jag befinner mig i Homel, jag har åkt hit för att börja lämna in underskrifterna som samlats in till stöd för mig, och på tröskeln till en av förvaltningarna mottog jag ett samtal med hot mot mig och mot mina barn, med villkoret att jag inte bör fortsätta den här resan.

– Jag står inför ett val, fortsätter hon, barnen eller fortsatt kamp. Jag antar att mitt val kommer att bli uppenbart. Jag ber er att ha förståelse för vad jag än beslutar. Jag vill säga att om Siarhej hade varit i frihet skulle han ha sagt åt er att inte ge upp.

Hon är märkbart rörd i videon där tårar tränger fram.

Senare meddelade hon dock att hon fortsätter och att hon befann sig hos den regionala valnämnden i Homel för att lämna in de underskrifter som samlats in i det länet. Det framkom också att hotet, som kom från ett anonymt ukrainskt nummer, gick ut på att hon själv kunde hamna i fängelse och barnen bli omhändertagna.

Svjatlana Tsichanouskaja har tidigare uppgett att hennes initiativgrupp har lyckats samla in de nödvändiga hundratusen stödunderskrifter som behövs för att registrera sig som kandidat i valet. Åtminstone i Minsk och i just Siarhej Tsichanouskis hemstad Homel har köerna till namninsamlingsborden också varit långa.

Landets diktator Aljaksandr Lukasjenka har dock hävdat att de utgörs av ”karuseller”, ditforslade människor som står i kö och skriver under flera gånger. Lukasjenka hävdar också att Tsichanouski sponsras av Ryssland – något som även ryktas bland andra belarusiska youtubare och bloggare.

Siarhej Tsichanouski greps 29 maj efter att hans anhängare överfallit två poliser som tycktes delta i en provokation mot honom. Han och nio andra sitter häktade för ordningsbrott. Alla utom två som direkt lade hand på poliserna har av inhemska människorättsförsvarare erkänts som politiska fångar och EU har krävt Tsichanouskis frigivning.

Vid en husrannsakan säger sig polisen ha funnit niohundratusen dollar på Tsichanouskis lantställe. Huruvida detta utreds som brottsligt är oklart.

I dag rapporteras dock att Tsichanouski förutom ordningsbrottet även utreds för genom hot ha försökt störa valet.

Bakgrunden är en anmälan från ordföranden i landets centrala valkommission, Lidzija Jarmosjyna, som tillsammans med Lukasjenka varit måltavla för Tsichanouskis grova agitation. Denna går ut på att Lukasjenkaregimen består av kackerlackor som ska slås ihjäl med en toffel. Vid ett agitationsmöte ska Tsichanouski även ha sagt att man ska hålla appellmöte utanför Jarmosjynas hus och då titta in på besök, vilket hon också uppfattat som ett hot.

Namninsamlingsperioden avslutas i övermorgon fredag. Valet är 9 augusti.