Tsichanouskaja i landsflykt

Valutmanaren Svjatlana Tsichanouskaja har lämnat Belarus och befinner sig i Litauen. I går upprepades valdagskvällens våldsamma scener, och denna gång krävdes det första dödsoffret.

Tsichanouskaja befann sig i går på dagen först hos Centrala valkommissionen för att diskutera valresultatet – och var sedan onåbar under flera timmar. I morse meddelade så Litauens utrikesminister att hon befann sig i säkerhet där.

Den kristdemokratiska oppositionspolitikern Volha Kavalkova berättar att Tsichanouskaja eskorterades ut ur landet av myndigheterna, och att avresan var ett villkor för att frige hennes kampanjledare Maryja Maroz. Maroz åtföljde Tsichanouskaja till Litauen.

– Svjatlana vann valet, säger Kavalkova, vi vann alla, vi gjorde det omöjliga. Där valnämnderna räknade ärligt samlade Tsichanouskaja från 60 till 70 procent, i Novaja Borovaja (ett område i Minsk, red. anm.) 90 procent, det finns dokument som bekräftar det, kopior av protokoll.

Svjatlana Tsichanouskaja lade å sin sida i dag ut ett videomeddelande där hon, märkbart tagen, beklagar att hon inte klarar pressen längre.

Under gårdagkvällen i Minsk ljöd återigen protesternas biltutor och polisens chockgranater. Polisen fortsatte också att använda gummikulor och vattenkanoner. Redan medan det var ljust skadades en ung kvinnlig journalist från den oberoende tidningen Nasja Niva i benet, när hon och ett par andra journalister – iklädda tydliga pressvästar – blev beskjutna av militär.

Både polisens och de protesterandes agerande uppges också vara mer aggressivt än föregående kväll. Från de senares sida var barrikadbyggandet mer aktivt, och de kastade föremål mot polisen – inklusive åtminstone en molotovcocktail, samt andra hemgjorda brandbomber som tycks ha riktats mot vattenkanonerna.

Sent på kvällen meddelade också inrikesministeriet att en av de protesterande avlidit. Enligt ministeriet ska det ha skett när han försökte kasta något som exploderade i handen på honom. Enligt andra vittnesmål inträffade händelsen medan de protesterande besköts med chockgranater och man menar att det kan ha varit just en sådan som exploderade alltför nära personen i fråga.

Liknande scener utspelade sig också i Babrujsk, Brest, Vitsebsk, Homel, Hrodna, Mahiljou, Bjarjoza och Mazyr.

Volha Kavalkova lägger hela ansvaret för eskaleringen på myndigheterna och manade denna till dialog, och så även de protesterande.

– Hur svårt det än är för oss alla måste vi avstå från våld, vi bör försvara vår seger med lagliga och fredliga medel, säger hon till tut.by enligt Radio Svaboda.

Internet har varit svårtillgängligt i Belarus sedan i söndags. Enligt myndigheterna beror det på överbelastningsattacker från utlandet.