Tsichanouskaja: övertolka inte Merkelsamtal

Angela Merkels telefonsamtal med Lukasjenka i går var inte en inbjudan till dialog, säger den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja. EU står fast vid att inte erkänna diktatorn.

Samtalet i går kväll var Aljaksandr Lukasjenkas första kontakt med en västledare sedan valet för över ett år sedan. Vid den tidpunkten vägrade han till och med att svara på ett telefonsamtal från Merkel. Men i går kväll talades de två vid i femtio minuter om framförallt den humanitära situationen för migranterna som samlats vid gränsen. Lukasjenka hävdade i dag att han även lade fram ett förslag på lösning av krisen under deras samtal och att Merkel skulle diskutera med andra EU-ledare och återkomma.

Samtidigt talades även Rysslands Putin och Frankrikes Macron vid i telefon om samma fråga, i ett dubbelt så långt samtal. Mot bakgrund av att Belarus utrikesminister Uladzimir Makej dagen innan också hade talat i telefon med EU:s motsvarighet Josep Borrell liknar kontakterna inledningen på en dialog mellan EU och regimen.

Den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja försäkrar dock att någon sådan inte alls är aktuell. I en Facebook-uppdatering säger hon:

”I går bekräftade Europa genom EU:s utrikesministerråd sin enighet med belarusierna: alla 27 ministrar kom överens om att regimen måste stoppas. Vi befinner oss i ständig kontakt med företrädare för Storbritannien, Kanada och USA. Och jag vet att Merkels telefonsamtal inte var en inbjudan från EU till dialog. Tysklands regering fortsätter ju att stödja ett femte och utarbetandet av ett sjätte sanktionspaket mot regimen. Därför försöker han gömma sin politiska isolering bakom det här samtalet. Men det är inte ett vänt blad. Det är ett blad utrivet ur skrivboken hos en dålig skolelev som försöker dölja sitt misslyckande.

Jag har träffat Angela Merkel. Från första mötet var det tydligt att detta är en politiker vars högsta prioritet är människolivet. Av just det skälet ringde hon för ett år sedan den person som förlorat valet i Belarus. Hennes samtal blev utan svar. För belarusiernas välfärd har ju aldrig varit ett av hans intressen.

Men jag fortsätter att stå upp för belarusierna och deras krav: frigivning av alla som fängslats av politiska motiv och – därefter – inledande av en dialog om nyval. För att uttrycka detta krav är det nu hög tid att ansluta sig till Arbetarrörelsen och Segerplanen.”

Segerplanen drivs av initiativet BYPOL – en grupp före detta poliser och militärer – och går ut på att organisera underjordiska celler som vid en kritisk tidpunkt ska ta makten fredligt. Arbetarrörelsen är ett liknande initiativ för en framtida storstrejk, som kan komma att utlysas vid en lämplig tidpunkt och när minst hundrafemtiotusen människor i förväg anslutit sig till den. Deltagarantalet har dock sedan någon tid fastnat på arton-nitton tusen.