Tsichanouski ute ur valet?

Youtubaren Siarhej Tsichanouski greps för sex dagar sedan och utreds nu för våld mot tjänsteman. Natten till i dag ska polisen ha funnit niohundratusen dollar på hans datja.

Det var vid ett namninsamlingsmöte i Hrodna 29 maj, till stöd för hans hustrus presidentkandidatur, som Tshichanouskis anhängare försökte ”skydda” honom mot två poliser.

När dessa försökte tala med honom vände han sig för att gå därifrån. En av dem försökte stoppa honom genom att hålla honom i armen – varpå Tsichanouskis anhängare drog och tryckte bort båda poliserna från honom. Händelsen fångades på film men i trängseln är det svårt att se vilken grad av våld som förekom. En av poliserna hamnade dock på marken. Det finns också en video tagen efteråt som visar en polis sittande dubbelvikt på en parkbänk och må dåligt.

Upprinnelsen var att en kvinna hade betett sig påstridigt mot Tsichanouski, och därvid avvisats och möjligen även blockerats av hans anhängare från att närma sig honom. Det var denna konflikt som synbarligen väckte polisernas intresse. Kvinnans beteende och polisernas lägliga uppdykande gjorde dock att det hela uppfattades som en planerad provokation.

Efter konfrontationen dök hastigt en styrka kravallpoliser upp och grep ett tiotal personer, däribland Tsichanouski själv. Hans anhängare försökte hindra dem från att köra iväg med de gripna och ska då ha haft sönder en dörr på deras polisbuss.

Tsichanouski och hans medhjälpare har tidigare uppmanat anhängarna att fysiskt ”skydda” dem mot polisingripanden.

Tsichanouski sitter nu häktad i Minsk. De senaste dagarna har även husrannsakningar genomförts mot Tsichanouskis studio i Homel och hans datja utanför staden. På den senare ska polisen under natten till i dag ha funnit niohundratusen dollar i kontanter – alltså drygt åtta miljoner kronor. Hans pressekreterare, youtubaren Aljaksandr Kabanou, menar att Tsichanouski som är affärsman kan ha haft en sådan summa liggande. Men han menar att den också kan ha planterats av myndigheterna. Enligt Kabanou hittades pengarna bakom en soffa och på andra platser först den tredje gången man sökte igenom datjan.

Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka hävdade nyligen, vid ett möte med arbetarna på traktorfabriken i Minsk, att Tsichanouski finansieras av Ryssland.

Liknande misstankar har tidigare förts fram av andra bloggare och youtubare. Tsichanouski, som tidigare har varit verksam i reklambranschen, ska enligt ryktet ha skuldsatt sig till personer i Moskva. Dessa ska därefter ha fått honom att ge sig in i den belarusiska politiken. Hans Youtubekanal ”Ett land för livet” har på bara ett år blivit mycket populär, och många dyker även upp på de möten han ordnar. Hans politiska program inskränker sig till att avskaffa diktaturen. Hans retorik är ovanligt frän: han kallar Lukasjenka för ”kackerlacka” och vid ett namninsamlingsmöte i Minsk nyligen även ”bögkandidat”.

Tsichanouskis försök att själv ställa upp i presidentvalet grusades då han inte kunde skriva på pappren för att registrera sin så kallade initiativgrupp, eftersom han avtjänade ett arreststraff i Homel. I stället fick hans hustru hoppa in som potentiell kandidat. Tsichanouski fungerar formellt som chef för hennes initiativgrupp.

Jämte Tsichanouski fokuseras intresset kring de möjliga alternativen till Lukasjenka i det förestånde presidentvalet kring Viktar Babaryka, med en bakgrund som chef för Belgazprombank. Banken är ett dotterbolag till den ryska statliga gasjätten Gazprom.

Ur Belarus traditionella opposition finns också några potentiella kandidater. Men oppositionens försök att ena sig om en gemensam kandidat har misslyckats på grund av inre meningsskiljaktigheter, coronapandemi och lågt intresse från allmänheten.

Presidentvalet ska äga rum 9 augusti.