Två år för Belsat-journalister

Belsat-korrespondenterna Katsyaryna Andrejeva och Darja Tjultsova, anklagade för att ha organiserat ordningsstörningar, dömdes i torsdags till två års fängelse.

Reportern Andrejeva och kameraoperatören Tjultsova greps i samband med minnesmanifestationen för den avlidne Raman Bandarenka 15 november och har varit frihetsberövade sedan dess. Först genom ett kortare administrativt arreststraff för att ha deltagit i manifestationen. Sedan som häktade och anklagade för att ha organiserat den – genom sin livesändning från den.

Belsat är en Lukasjenkakritisk tv-kanal baserad i Polen och huvudsakligen finansierad av det polska utrikesministeriet, men kanalen har ett brett korrespondentnät inne i Belarus. Korrespondenterna vägras dock ackreditering vilket gör att de verkar i en juridisk gråzon. De döms ofta till böter för att de arbetar utan ackrediteringen. Andrejeva och Tjultsova betraktas därför inte som journalister av det belarusiska rättsväsendet.

Bland andra OSSE har uppmanat Belarus att avskaffa ackrediteringskravet eftersom det i praktiken begränsar mediefriheten i landet.

Just nu pågår även rättegången mot en annan journalist, Katsiaryna Barysevitj från nyhetssajten tut.by. Hon står tillsammans med en läkare åtalad för att ha röjt sekretessbelagd medicinsk information om Raman Bandarenka.

Medan myndigheterna uppgav att Bandarenka varit berusad kvällen då han bragtes om livet, tillhandahöll läkaren ett dokument som visade att han inte hade haft någon alkohol i blodet. Åklagarmyndigheten kontrade sedan med att alkohol ändå hade funnits kvar i Raman Bandarenkas urin.

Rättegången mot Barysevitj och läkaren förs nu bakom lyckta dörrar. Officiellt för att inte röja medicinska uppgifter eller detaljer ur en påstått pågående undersökning om Bandarenkas död.