Två oppositionella släpptes igenom i parlamentsvalet

Ganna Kanapatskaja.
Hanna Kanapatskaja från Förenade medborgarpartiet blev en av två oppositionella i det hundratio ledamöter stora parlamentet.

Valdeltagandet i gårdagens parlamentsval blev enligt oberoende övervakare lågt. I Minsk uppskattas det verkliga valdeltagandet har varit mellan 20 och 30 procent, i andra städer mellan 20 och 40 procent. Uppgifter från landsorten saknas.

Efter ett stort antal fuskval är förtroendet för den belarusiska valapparaten lågt och som vanligt har oberoende valövervakare fastställt olika slag av manipulation. Det handlar bland annat om tvång att delta i den fem dagar långa förhandsröstningen och om uppblåsta siffror över just valdeltagandet. Även ledaren för OSSE:s valobservatörer, svensken Kent Härstedt, sa i en kommentar att man inte kan lita på de officiella valresultaten.

Två oppositionskandidater släpptes dock in i det nya parlamentet. Dessa är Förenade medborgarpartiets Hanna Kanapatskaja och Belarusiska språkförbundets viceordförande Alena Anisim.

I Anisims valkrets drog sig den regimtrogna kandidaten i sista stund ur valet, vilket tyder på att hennes seger ingick i regimens plan. En minimal oppositionell närvaro i parlamentet underlättar den pågående normaliseringen av förbindelserna med Väst.

Ordföranden i Kanapatskajas parti, Anatol Ljabedzka, menade i en kommentar att hon var väl förberedd för valet.

– Hon är karismatisk, välutbildad, har bra juridisk erfarenhet, kan flera språk, och som företagare är hon självförsörjande, så hon sökte sig inte till parlamentet för lönens skull.

Ljabedzka underkänner samtidigt parlamentsvalen och säger att valprocessen måste bygga på regler och inte undantag från reglerna. Även socialdemokraten och förre politiske fången Mikola Statkevitj underkänner valen och uppmanar alla att ansluta sig till ett protestmöte på Minsks centrala Oktobertorg klockan sex i kväll (klockan fyra svensk tid).

Källa: Belaruspartizan 1, 2, Vjasna, Radio Svaboda