Tysklands polischef sparkad för samarbete med Lukasjenka?

Matthias Seeger

Chefen för den tyska federala polisen, Matthias Seeger, har entledigats från sin tjänst, tillsammans med två ställföreträdande polischefer. Uppgifter i media gör gällande att Tysklands inrikesminister Hans-Peter Friedrich förlorat förtroendet för polisledningen, och att ett kontroversiellt samarbete mellan tysk och belarusisk polis varit en bidragande orsak till detta. Komprometterande men obekräftade rykten om att Seeger närt kontakter med den auktoritära belarusiska ledningen har även läckt ut i tysk press med jämna mellanrum.

Matthias Seeger kallar anklagelserna ”fullkomligt skandalösa” och vidhåller att det samarbete som bedrivits under hans ledning har varit begränsade till den belarusiska gränspolisen. Allt har dessutom skett med inrikesministeriets godkännande, hävdar Seeger, och förklarar att samarbetet avslutades för två år sedan, i samband med att ledningen i Minsk blev alltmer auktoritär.

Enligt oberoende belarusiska medier så uppgav den statliga belarusiska nyhetsagenturen BelTA för två år sedan att representanter för det belarusiska inrikesministeriet bjudits in till den Berlin för att ”studera polisens verksamhet och bekanta sig med metoder att säkerställa ordning under massaktioner”. Det belarusiska inrikesministeriet har dock inte velat kommentera uppgifterna.

Matthias Seeger har pensionerats och hans två medarbetare har omplacerats.

Källa: Chartyja 97